Marti 7 Februarie

FOTO - Operațiunea „Barza”. O comună întreagă s-a mobilizat pentru a salva o barză care a „uitat” să plece în țările calde


O barză care a ratat plecarea către țările calde și risca să înghețe în cuib a fost salvată după o mobilizare de proporții a oamenilor din comuna Poiana Stamei și a autorităților locale. Povestea a fost relatată cu umor pe Facebook chiar de primarul localității, Viluț Mezdrea. 

El a spus că a aflat vineri de faptul că în comuna Poiana Stampei, în zona gării CFR se afla o barză zgribulită într-un cuib, deși ea ar fi trebuit să plece deja spre țările calde. „De când sunt eu primar, așa ceva n-am mai văzut”, a spus el în glumă.

O noapte întreagă s-a gândit la soluții pentru salvarea berzei care risca să înghețe. Oamenii din localitate își făceau griji cum să prindă barza și apoi ce să facă cu ea.

barza 2.jpg

Mă consult cu d-na secretar general Alina Ivan și stabilim că prim pas, să sunăm la Poliția pentru protecția animalelor Suceava ceea ce am și făcut, doar că de acolo ni s-a spus că nu întră în atribuțiunile lor având în vedere că barza este o specie ocrotită de lege iar competență ar fi a celor de la Garda de Mediu. Sun urgent pe d-na Iordache Adriana - comisar șef, o deranjez din ședința operativă și îi transmit problema stringentă cu care mă confrunt la nivelul comunei și o rog să mă ajute! Îmi ascultă doleanța și după care facem un plan de intervenție rapidă care sună cam așa: anunțăm ISU SV care prin personalul de specialitate vor captura barza, anunțăm DSV SV pentru că printr-un medic veterinar să facă o evaluare a stării de sănătate a berzei; zis și făcut… în 15 min după închiderea apelului cu doamna Comisar șef ne întâlnim la casă berzei aflată pe vârful unui stâlp încărcat cu fire de electricitate… nici pompierii, nici medicul veterinar Tonea Mihai Ionuț nu pot interveni fără prezența reprezentanților Delgaz care trebuie să întrerupă curentul în zona... în urmă solicitării apare urgent și echipa Delgaz de la Vatra Dornei, așadar toate autoritățile pe poziție, dăm startul operațiunii… un reprezentant ISU se ridică prin intermediul nacelei și când ajunge sus…. Barza nu-i acasă!”, povestește primarul întregul plan gândit. 

barza 3.jpg

barza 4.jpg

După două ore, primarului i s-a spus că barza a fost văzută într-o livadă dar că nu poate fi prinsă, deoarece este speriată. „A urmat îmblânzirea și socializarea cu barza, dl dr veterinar Tonea a achiziționat 2-3 kg de peste și zilnic i-a tot dus berzei și i-a dat să mănânce… și DA, planul a reușit…. Ieri în drum spre casă mă strigă d-na Pralea Valerică și îmi arată barza în grădina din față casei ei unde se ascundea printre alte berze artizanale/ornamentale pe care le avea amplasate în acea grădina. Încerc să mă apropii de ea, îi mai aruncăm câțiva peștișori, îmi fac curaj și… AM PRINS BARZA! o adăpostim temporar în grajd și anunț autoritățile…”, a povestește în continuare edilul. 

barza 1.jpg

Pasărea a fost evaluată de medicul veterinar și s-a constatat că nu avea probleme de sănătate. Veterinarul a dus-o cu mașina inițial la Suceava – la Casa lui Patrocle, iar de acolo a fost dusă cu ambulanța animalelor la Sibiu unde va rămâne la adăpost iarna. ”Dimineata aceasta dl dr. Tonea a preluat  cazul, a luat barza, a evaluat-o ca neavand probleme de sanatate, si, cu masina personala, a transportat-o la Suceava - Casa lui Patrocle unde barza noastra a ajuns sanatoasa si probabil putin speriata! Maine o ambulanta a animalelor va transporta Barza la Sibiu pentru a fi adapostita pe perioda iernii. Aceasta a fost experienta cu barza si am vrut sa v-o spun si dumneavoastra, ca si crăpam dacă nu v-o zâceam!”, a mai spus, cu satisfacție, primarul.

Sursa foto: Viluț Mezdrea - Facebook


Comentarii Facebook