FOTO. Ce dotări au avioanele NATO, care survolează discret cerul României, de când a izbucnit războiul în Ucraina


De când a izbucnit războiul în Ucraina, cerul României, în special în zonele de graniță, este supravegheat de avioane speciale. NATO intensifică operaţiunile militare la Marea Neagră. Aeronavele radiografiază teritoriul ucrainean până la mii de kilometri distanţă.

Cele mai multe informaţii sunt culese de aeronavele de tip Boeing E-3 Sentry. Sunt cunoscute şi sub numele de AWACS. Le recunoaştem după această aşa zisă pălărie, de fapt un radar care asigură managementul bătăliei pe o rază de aproape 400 de kilometri. Avionul poate aşadar zbura legal pe teritoriul României, dar culege date până înspre teritoriile ucrainene, Crimeea de exemplu, scrie observatornews.ro.

awacs.jpeg

A doua aeronavă prezentă este E-8C. De fapt un avion de tip Boeing 707 dotat cu o antenă lungă de aproape şapte metri. La bord există un radar performant şi echipament informatic care poate culege date în timp real atât despre forţele marine cât şi despre cele terestre. Antena detectează tot ce întâmplă pe un unghi de 120 de grade şi acoperă ţinte pe o suprafaţă de 50.000 de kilometri pătraţi, potrivit sursei citate.

707.jpeg

Nu în ultimul rând, în acest context militar, deasupra României este folosit şi P8 Poseidon. Cartografiază o zonă radar de aproape 10.000 de metri pătraţi şi este dotat inclusiv cu sisteme defensive. Astfel de aeronave se ridică aproape zilnic de la sol şi au rolul de a supraveghea spaţiul aerian românesc şi nu numai.

poseidon.jpeg

Comentarii Facebook