„Babușka Z”. Cum a ajuns o bătrânică din Ucraina un simbol pentru războiul lui Putin


O bătrânică ucraineană a devenit un simbol al sprijinului pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, după ce bunicuța i-a întâmpinat din greșeală pe soldații ucraineni cu un steag sovietic, confundându-i pe militarii ucraineni cu cei ruși. Rușii s-au folosit de imaginea bătrânei dezorientate pentru a o transforma într-un simbol pro-război, scrie The Moscow Times

Imagini cu „Babușka Z”, după cum a fost numită, au împânzit internetul în Rusia, în timp ce au început să apară din ce în ce mai multe picturi stradale cu această imagine peste tot prin țara lui Putin.

Popularitatea ei virală vine în perioada premergătoare sărbătorii Rusiei de 9 mai, Ziua Victoriei, când nostalgia pentru Uniunea Sovietică și înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial este la cote înalte.

Cum a ajuns bunicuța din Ucraina un simbol al războiului început de Putin

La începutul lunii aprilie, un videoclip care arată o bătrână salutând soldații ucraineni cu un steag sovietic roșu a devenit viral în întreaga lume, în special în Rusia. Deși soldații purtau steaguri ucrainene pe mânecile uniformei, pensionara i-a confundat pe aceștia cu trupele ruse, spunându-le soldaților că ea și soțul ei „au așteptat, s-au rugat pentru ei, pentru Putin și pentru toți oamenii”.

Soldații i-au luat bannerul bătrânei când au început să-i înmâneze mâncarea. Dar când pensionara a văzut că trupele au pus steagul pe pământ, a dat mâncarea înapoi. Ea le-a spus soldaților că părinții ei au luptat pentru steagul sovietic în al Doilea Război Mondial și că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a provocat invazia Rusiei pentru că „nu a găsit un punct comun cu Putin”.

babușka 1.jpg

Rusia s-a folosit de povestea bunicii din Ucraina 

Povestea bunicuței a fost preluată rapid de presa de stat rusă, care a lăudat curajul și rezistența bunicii. Reacția ei a fost folosită ca dovadă că invazia Ucrainei de către Rusia s-ar bucura de sprijinul localnicilor, care vedeau trupele rusești drept „eliberatori”. Radiodifuzorul de stat rus Channel One a prezentat imaginile atât pe 7 aprilie, cât și pe 9 aprilie. Patru zile mai târziu, ambasadorul Rusiei la ONU Dmitri Polianski a spus că femeia în vârstă simbolizează „o altă Ucraina”, una care ar putea avea „relații de bună vecinătate cu Rusia”.

Steagul purtat de pensionară, un steag roșu cu ciocan, seceră și stea, în stilul steagurilor arborate peste Reichstag în timpul victoriei sovietice asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial, stârnește, de asemenea, emoții puternice în Rusia. Steaguri sovietice au fost văzute alături de tricolorul rus în așa-numitele orașe ucrainene „eliberate”, localități capturate de forțele ruse. Alături de literele Z și V, așa-numita „Babushka Z” a devenit un simbol pro-război.

babușka 2.jpg

Babușka, simbolul războiului lui Putin 

Imaginea femeii în vârstă, cu steagul în mână, a fost reprodusă pe blocuri și în alte locuri, din Orientul Îndepărtat până la Moscova. Ea a inspirat cărți poștale, bannere stradale sau panouri publicitare. Noul șef pro-rus al Mariupolului a mai spus că o statuie care o imortalizează pe femeia fără nume va apărea în centrul orașului. Între timp, pe rețelele sociale au apărut imagini cu statuia.

O sculptură similară a apărut în orașul rus Belgorod, oficialii au fost forțați în cele din urmă să dea jos statuia pe fondul unui act de vandalism. Poliția rusă a luat în serios astfel de incidente. Un bărbat care a spart o reprezentare din carton a acesteia din Moscova a fost reținut și acuzat de „discreditarea armatei ruse”.

Dmitri Rogozin, directorul companiei spațiale ruse Roscosmos, a promis chiar pe 23 aprilie să o picteze pe femeia în vârstă pe partea unei rachete pentru o viitoare lansare.

Ce s-a întâmplat cu Babușka?

Un nou videoclip publicat marți pe Telegram se presupune că împărtășește noi detalii despre femeia care a devenit un simbol neașteptat.  Pensionara, pe numele ei Anna, locuiește împreună cu soțul ei în apropierea orașului Dvorichna, la 5 kilometri de frontul din nord-estul Ucrainei. Anna și soțul ei au refuzat să părăsească satul, deoarece nu voiau să-și lase animalele în urmă. 

babușka 3.jpg

În noul clip, Anna vorbește puțin unui grup de soldați ucraineni, spunând că nu înțelege de ce s-au tras împușcături în apropierea satului lor. În cele din urmă, se întoarce în casa ei, în timp ce soțul ei mulțumește trupelor ucrainene pentru grija de care au dat dovadă.



Comentarii Facebook