FOTO - A fost dezvăluit portretul regelui Charles al III-lea, care va figura pe monedele britanice


Portretul regelui Charles al III-lea, care va figura pe viitoarele monede cu efigia lui, a fost dezvăluit vineri, 30 septembrie, de monetăria britanică, Royal Mint. Portretul va apărea pe două monede dintr-o serie specială care sărbătoreşte viaţa reginei Elisabeta a II-a: una în valoare de 5 lire sterline şi alta de 50 de pence. Acestea vor intra în circulaţie „în următoarele luni”, probabil în jurul lunii decembrie, a precizat Royal Mint într-un comunicat de presă.

Portretul oficial care va decora viitoarele monede purtând efigia regelui Charles al III-lea, opera sculptorului Martin Jennings, a fost conceput dintr-o fotografie şi aprobat de rege. „Este cea mai mică lucrare pe care am creat-o vreodată”, a afirmat el, spunând că este emoţionat „de faptul că va fi văzută şi ţinută de atât de mulţi oameni”, relatează AFP. 

Cum arată portretul regelui Charles al III-lea, care va figura pe două monede

Potrivit tradiţiei, regele priveşte în stânga, în direcţia opusă reginei Elisabeta a II-a” pe portretul care apare monedele aflate în circulaţie pentru moment, precizează Royal Mint, potrivit news.ro. Monedele cu efigia regelui vor purta inscripţia în latină: „CHARLES III. D. G. REX. F. D. 5 lbs. 2022”, sau „Regele Charles III, prin harul lui Dumnezeu, apărător al credinţei” - unul dintre titlurile de suveran.

Reversul monedei comemorative de 5 lire va prezenta două noi portrete ale reginei Elisabeta a II-a, concepute de artistul John Bergdahl în colaborare cu Royal Mint. „Toate monedele britanice care poartă chipul Elisabetei a II-a vor rămâne legale şi în circulaţie. Este obişnuit din punct de vedere istoric să existe în circulaţie monede după imaginea diferiţilor monarhi în acelaşi timp”, indică Royal Mint. Organizaţia precizează că în Regatul Unit există în prezent 27 de miliarde de monede cu efigia reginei Elisabeta a II-a şi că acestea vor fi înlocuite în timp.


Comentarii Facebook