Sambata 1 Octombrie

Fermele din Ucraina, nenorocite de rachetele rusești. Foametea a devenit cea mai nouă armă a Moscovei: „Pârjolesc tot și ne lasă să murim de foame”


Incendiile reprezintă ultima nenorocire care s-a abătut asupra fermierilor ucraineni din regiunea Nikolaev, învecinată cu Hersonul ocupat în mare parte de ruși.

Fermierii se văd acum puși în situația în care trebuie să aleagă dacă vor rămâne în apropierea unui front activ ca să își culeagă roadele muncii sau dacă își vor abandona recolta pentru a se refugia din calea bombelor. După luni de zile de război și de pierderi financiare cauzate de blocada rusească a coastei ucrainene a Mării Negre, decizia de a-și abandona grânele ar putea însemna un dezastru economic pentru ucraineni, scrie The Washington Post.

ucraineni pe camp 2.jpg

Frontul de sud al războiului din Ucraina, o luptă de uzură sângeroasă

Relieful de stepă al sudului Ucrainei, care face ca aceste terenuri să fie ideale pentru cultivarea cerealelor, complică eforturile soldaților ucraineni de a recuceri teritoriile ocupate de ruși. Luptătorii ucraineni trebuie să facă manevre militare pe câmp deschis unde sunt foarte puține oportunități de camuflare și de adăpostire din calea bombardamentelor.

În această parte a frontului, războiul a ajuns la un echilibru sângeros. Soldații ucraineni se folosesc de ceea ce a mai rămas din satele lor și copacii de pe marginea drumului pentru a se adăposti în timpul focurilor de artilerie. În timpul zilei, mișcările de trupe sunt limitate de dronele pe care rușii le utilizează pentru a-i monitoriza pe ucraineni și pentru a-și recalibra obuzierele ațintite asupra inamicului.

În Pervomaiske, aflat la doar câțiva kilometri de pozițiile armatei ruse, grâul înalt până la șold stă neatins. Forțele ucrainene continuă să controleze localitatea, care însă a fost distrusă aproape în întregime de bombardamentele de artilerie și cu rachete lansate din sistemele rusești S-300.

ucraineni pe camp 1.jpg

Când nu se luptă pe front, soldații ucraineni se luptă cu incendiile provocate de bombele rusești

Bombardamentele rusești au devenit din ce în ce mai haotice și aleatorii pe măsură ce ucrainenii își consolidează pozițiile și se pregătesc să lanseze o contraofensivă de amploare.

Fermierii și soldații ucraineni din zonă se confruntă cu incendii noi în fiecare zi, în urma cărora terenurile arabile și echipamentele agricole sunt distruse. Locuitorii din Pervomaiske și-au părăsit de mult locuințele, toate satele din apropiere fiind acum complet abandonate. Majoritatea au plecat de frică, dar și de foame: „Pârjolesc tot și ne lasă să murim de foame”. 

Ruși și-au schimbat tactica, iar acum țintesc dinadins fermele pentru a demoraliza populația locală și pentru a crea artificial condiții de foamete cu care să îi forțeze pe ucraineni să capituleze.

Bombele rusești au distrus și infrastructura agricolă esențială pentru recoltarea culturilor de cereale. Podurile distruse și drumurile pline de cratere fac imposibil transportul de grâne, în timp ce liniile feroviare care erau de obicei folosite în acest scop nu mai funcționează.

ucraineni pe camp 4.jpg

Schimbare de tactică a militarilor lui Putin: Foametea, principala armă folosită de ruși 

În satul învecinat Zasilia, luptele din ultimul timp au devastat o moară de grâu și un lift de cereale. Silozurile instalației, care aveau capacitatea de a depozita 30.000 de tone de grâu, au fost făcute scrum.

La un depozit aflat la doar câțiva kilometri de pozițiile soldaților ruși, o explozie a sfărâmat trei tractoare și a avariat câteva vagoane de grâu. Schijele rezultate în urma exploziei au găurit întreg acoperișul unui siloz de grâne de dimensiunea unui teren de fotbal.

Sursa Foto:  Profimedia Images


Comentarii Facebook