Fără scandal și înjurături în trafic?! Se schimbă codul rutier. Sancțiuni dure pentru cei care nu respectă legea


Atenție șoferi, se modifică Codul Rutier, bătăușii vor scoate din buzunar mai mult pentru comportamentul agresiv. 

Guvernul va aproba astăzi, 27 ianuarie, printr-o ordonanţă, modificarea şi completarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, stabilind astfel noi sancţiuni pentru mai multe abateri de la legislaţia rutieră, dar şi definirea şi sancţionarea comportamentului agresiv la volan.

Primul punct din nota de fundamentare a proiectului de lege este despre sancționarea comportamentului agresiv în trafic. Amenzile pentru șoferii care conduc agresiv vor fi cuprinse între 580 și 725 de lei. În plus, ei vor rămâne și fără permis pentru 30 de zile.

Dacă ați provocat un accident, amenda poate ajunge la peste o mie de lei și permisul vă este suspendat pentru 60 de zile. Cresc şi sancțiunile pentru cei care circulă nejustificat pe banda de urgență a autostrăzii. Amenda de 580 de lei până acum, va fi de 2.900 de lei, iar cele 3 puncte de penalizare se vor înlocui cu suspendarea permisului pentru 90 de zile.

Șmecherii care merg pe contrasens vor rămâne fără permis pentru 120 de zile

Șoferii care vor întoarce pe contrasens sau care merg pe contrasens, vor rămâne fără permisul de conducere pentru 120 de zile.

În cazul celor care nu respectă regulile pentru trecerea la nivel cu calea ferată, sancțiunea de suspendare a permisului va crește de la 90 de zile la 120 de zile.

Șoferii prinși în timpul unei depășiri nepermise riscă amenzi de peste o mie de lei și vor rămâne 60 de zile fără permis, iar dacă după depășire au provocat și un accident, amenzile cresc până la 2.900 de lei, iar permisul va fi suspendat pe 90 de zile.

Perioada de suspendare a permisului de conducere, majorată pentru mai multe situații

Șoferii care nu acordă prioritate vor fi și ei sancționați cu 1.160 lei și suspendarea permisului pentru 60 de zile, iar dacă produc și un accident cu pagube materiale, amenzile urcă până la 2.900 de lei și reținerea permisului pentru 90 de zile.

De asemenea, dacă vor depăși viteza legală cu peste 70 km/h, șoferii riscă să rămână fără permis pentru 120 de zile. Pentru șoferii care circulă pe sens opus sau sub influența băuturilor alcoolice se mărește perioada de suspendare a permisului cu 30 de zile.

Se anunță reguli stricte și pentru conducătorii auto care și-au luat permisul de conducere într-o altă țară. Șoferii străini care încalcă regulile în România vor primi o condamnare penală și nu vor mai avea voie să conducă pe drumurile publice din România, notează Antena 3. 

Comentarii Facebook