Europa, amenințată de o serie de atacuri teroriste? Gruparea Stat Islamic profită de războiul din Ucraina și vrea să reia atacurile în Europa


Organizaţia jihadistă Stat Islamic (SI) a promis duminică, 17 aprilie, că va răzbuna moartea fostului său lider, decedat în februarie, şi le-a cerut susţinătorilor săi să profite de războiul din Ucraina pentru a-şi relua atacurile în Europa.

Pe 3 februarie, preşedintele american Joe Biden a anunţat moartea fostului lider Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurachi, care s-a aruncat în aer în timpul unei operaţiuni a forţelor speciale americane în nord-vestul Siriei, o regiune aflată sub controlul jihadiştilor.

Moartea sa, precum şi cea a fostului purtător de cuvânt al grupării, au fost confirmate de SI pe 10 martie. „Anunţăm, bazându-ne pe Dumnezeu, o campanie binecuvântată de răzbunare” pentru moartea liderului SI, a declarat Abu Omar al-Muhajir, purtătorul de cuvânt al grupării, într-o declaraţie audio difuzată duminică pe Telegram, citată de Agerpres.

Organizația jighadistă Stat Islamic le-a cerut susţinătorilor săi să reia atacurile în Europa

De asemenea, SI le-a cerut susţinătorilor săi să reia atacurile în Europa, profitând de „oportunitatea” „luptei între cruciaţi”, referire la războiul din Ucraina. Abu Hassan al-Hashimi al-Qourachi, noul lider al organizaţiei radicale sunite, al treilea la conducerea grupării de la crearea sa, nu a dat ocazia prea des să se vorbească pe seama sa.

După o ascensiune fulgerătoare în 2014, în Irak şi Siria, şi cucerirea unor teritorii vaste, autoproclamatul califat al SI a căzut în urma ofensivelor succesive din aceste două ţări, în 2017 şi respectiv 2019.

Gruparea de Stat Islamic își menține însă o prezență în mare măsură clandestină în Irak și Siria și conduce o insurgență susținută de ambele părți ale graniței dintre cele două țări”, potrivit unui raport ONU  publicat în 2021. În Irak și Siria, organizația jihadistă ar menține „în toatș 10.000 de luptători activi”, potrivit aceleiași surse. 

SI a revendicat, de asemenea, responsabilitatea pentru atacuri comise în Afganistan și Pakistan, ira grupări jihadiste afiliate operează pe continentul african. 


Comentarii Facebook