Etnic român din Cernăuți, în prima linie a frontului din Donbas: „Eu apăr în primul rând Ucraina, dar și România”


Un etnic român din Cernăuți luptă în prima linie a frontului din Donbas. Octavian Magas s-a înscris voluntar în armata ucraineană imediat după ce a aflat că Ucraina a fost invadată de Rusia. Acum aflându-se sub atacuri intense ale forțelor ruse.  

În 2015-2016 am fost înrolat în armata ucraineană și am participat la operațiunea antiteroristă. Comparativ cu războiul mocnitor de atunci, confruntarea militară de acum include folosirea tuturor tipurilor de armament, în afară de cel nuclear. Aici sunt folosite toate tipurile de rachete, avioane, nave, artilerie. Tot ce este interzis este utilizat aici. Sunt folosite și bombe cu fosfor, nopțile sunt albe de la atâta lumină din jur. Tot ce s-a produs în URSS și în Rusia este folosit acum pentru a distruge Ucraina”, a declarat Octavian Magas pentru Libertatea.

Militarul și profesorul ucrainean de etnie română spune că soldații ucraineni sunt foarte bine pregătiți, însă puteau fi mult mai bine echipați. 

Dacă armata ucraineană dispunea de echipamente și muniții americane, rușii erau de mult învinși. În pofida ajutoarelor care vin cu greu din SUA și UE, în pofida unor greșeli ale autorităților ucrainene din ultimii 3 ani, opunem totuși o rezistență destul de mare față de Federația Rusă”. 

În trecut profesor de biologie și chimie la școala cu predare în limba română din satul Buda Mare, apoi șef al Secției de Învățământ din Ținutul Herța, regiunea Cernăuți, Octavian Magas spune că luptă pentru liniștea și securitatea familiei sale. Etnicul român observă zilnic cum Rusia distruge în mod intenționat toată infrastructura, mai ales în estul țării.

Sunt etnic român, dar sunt și cetățean ucrainean. Eu apăr aici nu numai Ucraina, ci și România în mod indirect, pentru că acest război poate ajunge ușor pe teritoriul statului român. Să nu uităm că după cel de Al Doilea Război Mondial, URSS nu s-a oprit până nu a «eliberat» jumătate de Europă”, declară Octavian Magas, adăugând că sunt mulți români din regiunea Cernăuți care luptă în estul și sudul Ucrainei, pentru sursa citată.

Scopul Moscovei este să distrugă Ucraina. Rusia vrea ca acest stat să nu mai existe, să fie șters de pe fața pământului”, a mai precizat Octavian Magas.

Foto: Libertatea 

Comentarii Facebook