Marti 4 Octombrie

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: Eu zic să facem puncte de vaccinare în zonele de demonstraţie. Să manifestăm, să strigăm, să fim supărați pe virus


„Când o să fim 7-8 milioane dintre noi vaccinaţi, probabil n-o să mai trebuiască să purtăm mască. Un calcul pe colţul mesei arată că poate fi vorba de 5 milioane angajaţi plus 3 milioane de seniori, cei peste 60 de ani.

Asta se va întâmpla din calculele statistice undeva în iunie. Astfel încât, în concedii vom avea certificate de vaccinare, cu care vom putea călători fără griji, alternativa fiind un test RT-PCR negativ, care la o familie de 4 persoane va trece de 1.000 de lei. Vaccinul este gratis.

Ce facem acum, coborându-ne scuturile, cum se spune, este sa invitam valul 3 în case. Nu la noi, ci la părinții și bunicii noștri, încă nevaccinați. Și la colegii de serviciu, încă nevaccinați. Nu servește nimănui, în special economiei, care nu îşi va reveni nici măcar anul asta, cu toate PNRR-urile din lume. Apropos, polonezii au 30.000 de cazuri pe zi. Sunt în lock-down total.

Iar pentru Guvern, mesajul este același pe care-l dau de 4 luni. Funcționează excelent condiționarea pozitivă, și așa dăm destulă condiționare negativa. Dacă angajatorii ar putea da o suma de bani (deductibila, de aceea apelul este la Guvern) angajatului vaccinat, ar fi mai mult entuziasm de vaccinare. Și dac-ar fi și o zi liberă după vaccinare, mai ales ca uneori reacțiile adverse reclama repaus a doua zi, am fi în situația de condiționare pozitiva ideala.

La două milioane de vaccinați și cu teste rapide de cumpărat la toți pașii, nu sunt sigur ca testarea mai face sens, dar testele au fost oricum achiziționate, cineva a făcut bani buni din teste și acum vrea să facă bani buni din testare. Ni se spune că proiectele de testare sunt sugerate de specialiști, de epidemiologi, însă dați-mi voie sa sper ca nu sunt aceeași care în noiembrie 2020 au închis piețele și-au lăsat mall-urile deschise sau acum au sugerat închiderea magazinelor la ora 18, creând cozi începând cu ora 16 în magazine și super-cozi după ora 18 la benzinării.

Avem multe restricții care nu fac altceva decât sa obosească și să enerveze oamenii. Nu vad empatie din partea guvernanților, în schimb, și mai multe amenințări. Nu înțeleg de ce politicienii, în loc de scandaluri, nu folosesc soluții practice și creative de condiționare pozitiva, de incurajare a oamenilor, inclusiv de stimulare financiara.

În loc de PNRR-uri “liste de dorințe”, într-un an din care 6 luni sunt eșuate economic, mai bine guvernanții ar da 500 lei pentru fiecare roman vaccinat, ca sa atingem ținta de vaccinare cât mai repede. Poate trebuie cooptați în CNCAV (dacă nu cumva există deja) câțiva sociologi și psihologi, ca sa dea soluțiile potrivite pentru a reduce încrâncenarea românilor”, a relatat Dragoș Damian, în Ziarul Financiar.Comentarii Facebook