Discurs emotionant al regelui Mihai in Parlament: Romania are nevoie de carmuitori respectati si priceputi VIDEO

 

Regele Mihai a tinut un discurs emotionat, marti dimineata, 25 octombrie, in fata camerelor reunite ale parlamentului. Majestatea sa a vorbit despre democratie si importanta pastrarii demnitatii poporului roman.

 

Regele Mihai a fost invitat sa vorbeasca in Parlament la implinirea varstei de 90 de ani. "Sunt mahnit ca dupa doua decenii de revenire a democratiei oamenii batrani si bolnavi sunt nevoiti sa treaca prin situatii injositoare. Romania are nevoie de infrastructura. Agricultura nu este un domeniu al trecutului istoric, ci al viitorului. scoala este si va fi o piatra de temelie a facultatii. Alaturi de familia noastra, vom sustine interesele fundamentale ale Romaniei: continuitate si traditiile tarii noastre", a spus regele Mihai.

Acesta a precizat ca: "Coroana Regala nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unica a independentei. Coroana este o reprezentare a statului in continuitatea lui istorica. Institutiile democratice nu sunt guvernate doar de legi si de etica. Simtul datoriei, iubirea de tara si competenta sunt criteriile principale ale vietii publice. Aveti incredere in democratie, in rostul institutiilor si in regulile lor! Lumea de maine nu poate exista fara morala, fara credinta si fara memorie. Cinismul, interesul ingust si lasitatea nu trebuie sa ne ocupe viata. Romania a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil si generos".

Regele Mihai a vorbit si despre Revolutia din 1989. "In 1989 in ajutorul Romaniei s-au ridicat voci cu autoritate venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adaugat sacrificiului tinerilor de a inlatura o tiranie cu efect distrugator asupra fiintei natiunii. A sosit momentul, dupa douazeci de ani, sa avem un comportament public rupt complet si definitiv de naravurile trecutului. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agatarea de putere si bunul plac nu au ce cauta in institutiile romanesti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989. Am servit natiunea romana de-a lungul unei vieti lungi si pline de evenimente, multe nefericite. Dupa 84 de ani de cand am devenit rege pot spune ca cele mai importante lucruri de dobandit dupa libertate si democratie sunt si demnitatea. Democratia trebuie sa imbogateasca arta carmuirii, nu sa o saraceasca. Romania, ca si toate tarile din Europa, are nevoie de carmuitori respectati si priceputi. Nu trebuie niciodata uitati romanii si pamanturile romanesti care ne-au fost luate, ca urmare a impartirilor Europei in sfere de influenta. Este dreptul lor sa decida daca vor sa traiasca in tara noastra sau daca vor sa ramana separati", a mai spus majestatea sa.

 

Regele Mihai a primit Colanul Camerei Deputatilor si un tablou reprezentand o macheta din argint a Palatului Parlamentului.

Comentarii Facebook