Joi 13 August

De ce trotinetele electrice nu au voie să circule pe stradă


Trotinetele electrice sunt tot mai folosite de români, dar au ele voie să circule pe stradă?

Persoanele care dețin trotinete electrice nu ar trebui să circule pe drumurile publice, pe carosabil, spune un reprezentant al Direcţiei de Poliție Rutieră. Acest mijloc de deplasare e considerat drept transport alternativ. Aceasta nu a fost încă reglementat, așadar trotinetele electrice nu ar voie pe stradă, potrivit G4Media.

Legea spune că proprietarii de trotinete electrice nu au voie să circule pe stradă, dar, în același timp, polițiștii spun că analizează ”oportunitatea” modificării Codului Rutier.

”(…) pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu excepţia celor trase sau împinse cu mâna, şi a bicicletelor, trebuie să fie înmatriculate sau înregistrate, după caz, şi să poarte plăcuţe cu număr de înmatriculare sau de înregistrare, cu forme, dimensiuni şi conţinut prevăzute de standardele în vigoare. Astfel, se constată că vehiculele exceptate de la obligaţia înmatriculării/înregistrării sunt enumerate limitativ în cadrul legal în vigoare, trotineta electrică neregăsindu-se printre acestea”.

Polițiștii spun că trotinetele electrice nu pot fi considerate mopede, întrucât, contrar definiţei actuale a mopedului, trotinetele electrice ”NU sunt prevăzute cu un loc şezând, NU pot fi supuse omologării şi prin urmare, nici înregistrării ori înmatriculării anterior punerii în circulaţie”.

”Conform prevederilor art. 2 alin. 2 litera (j) din Regulamentul (UE) nr. 168/2013 privind omologarea şi supravegherea pieţei pentru vehiculele cu două sau trei roţi şi pentru cvadricicluri, vehiculele de tipul trotinetelor electrice neprevăzute cu un loc şezând nu se supun omologării şi nu se va elibera niciun document pentru acest tip de vehicul”Comentarii Facebook