De ce apare moartea subită la tinerii sportivi. Explicațiile unui medic: „Moartea subită la sportivi este mai frecventă decât la tinerii sedentari”


Cazul baschetbalistei Alessia Raiciu care a murit în somn chiar în ziua în care a împlinit 18 ani a șocat toată țara. Deși medicii legiști au terminat autopsia, nu au reușit să identifice motivul clar care a dus la această tragedie. Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu” Iași, a comentat cazul baschetbalistei.

Reamintim că tânăra ar fi murit în somn, ea fiind găsită fără suflare duminică dimineață. Fata nu avea o problemă de sănătate care să îi pună în pericol viața. Potrivit medicilor, în astfel de situații inimile tinerilor se opresc brusc și nici măcar autopsia nu poate lămuri care este cauza exactă a decesului. Această afecțiune este cunoscută și ca ”sindromul morții subite”.

Potrivit medicilor legiști, decesul tinerei baschetbaliste ar fi fost provocat de un edem pulmonar acut. Nu se știe ce a cauzat acest edem pulmonar, se mai așteaptă rezultatele de la examenul de anatomo patologie și cel toxicologic.

Este o moarte suspectă, fără discuție, mai ales și dramatică cu efecte covârșitoare și pentru familie și pentru echipă și pentru staff-ul medical ce a evaluat acest sportiv de-a lungul timpului. Dar pe de altă parte, este clar că va mai trebui să mai așteptăm rezultatele finale de la examenul de medicină legală. Pentru că edemul pulmonar acum este o realitate anatomopatologică descrisă în momentul când se face necropsia, dar cauza exactă și factorii precipitanți încă nu-i avem.

E nevoie de examenul acela histopatologic, dar nu pot fi excluse și alte cauze. De aici pot fi încriminate, dacă vreți, și infecțiile și anumite medicamente, iar examenul toxicologic durează. În momentul în care vom avea toate aceste elemente vom putea preciza foarte clar acest lucru. Pe de altă parte, haideți să spunem lucrurilor pe nume că moartea subită la sportivi nu este o entitate nouă. Moartea subită la sportivii care practică un stil de viață sănătos, practică un sport care le echilibrează organismul este de aproape 3 ori mai frecventă decât la tinerii sedentari.”, explică Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu” Iași. 

Se pare că acest efort fizic, acest stres competițional, ar revela anumite boli cardiace care pot fi congenitale sau dobândite, care nu au fost sau nu au putut fi diagnosticate. Mă uitam că în Italia, în 1982,  pentru prevenție îți trebuie educație pentru sănătate, trebuie să urmărești și familia, mai ales dacă are în cadrul familiei morți subite sau pacienți care au patologie cardiacă importantă.”, a mai adăugat doctorul, pentru Antena 3. 

Comentarii Facebook