Cunoscutul jurnalist rus de investigaţii Ivan Safronov, judecat pentru „înaltă trădare” de către autoritățile Rusiei


Un jurnalist de investigații din Rusia, Ivan Safronov, s-a declarat nevinovat și a denunțat „cinismul extrem” al justiției ruse, luni, 4 aprilie, în prima zi a procesului în care este judecat de înalta trădare și în care ar putea fi condamnat la 20 de ani de închisoare, relatează AFP, citat de News.ro.

Ivan Safronov, în vârstă de 31 de ani, considerat drept unul dintre cei mai buni jurnaliști din Rusia în probleme militare, a fost arestat în iulie 2020, în urma unor presiuni tot mai puternice asupra presei independente, presiuni care s-au intensificat după invazia Ucrainei de către Rusia.

Ivan Safronov, judecat în spatele ușilor închise ale Tribunalului de la Moscova

Dosarul jurnalistului rus a fost denunțat de către foști colegi de-ai acestuia drept o răzbunare, din cauza unor articole despre eșecuri și incidente stânjenitoare ale armatei ruse. Safronov, acuzat de „trădare de stat” în favoarea unei puteri străine, iar mai apoi încarcerat, este judecat, începând cu data de luni, 4 aprilie, de către un tribunal de la Moscova, toate acestea cu ușile închise.

Un avocat specializat în acest dosar, Ivan Pavlov, a postat pe Telegram o lungă scrisoare a jurnalistului, în care respinge toate acuzaţiile formulate împotriva sa şi în care se declară victima unei „parodii de justiţie”.

Eu am primit efectiv surse deschise de informaţii legate de domeniul meu - jurnalismul militar”, scrie Ivan Safronov. Însă „am realizat conţinuturi jurnalistice care nu conţineau niciun cuvânt sau cifră primtă dub sigiliul secretului sau în mod ilegal”, sublinează el. 

El declară, de asemenea, că şi-a văzut avocaţii, în general, doar o dată pe lună, iar aceştia din urmă nu au dreptul să aducă nici măcar o foaie de hărtie pentru a lua notiţe.

Este un adevărat cinism extrem, dacă nu o crimă împotriva justiţiei, să acuzi un om de o infracţiune pedepsită cu până la 20 de ani închisoare fără să-i dai posibilitatea să se apere”, denunţă Ivan Safronov.

Potrivit Serviciilor ruse de securitate (FSB), Ivan Safronov este suspectat de faptul că a „transmis secrete de stat despre cooperarea militară şi tehnică, apărarea şi securitatea Rusiei” unui ”serviciu de informaţii dintr-o ţară NATO”. Kremlinul a dat asigurări că arestarea jurnalistului „nu are nimic a face cu activitatea sa jurnalistică”.


Comentarii Facebook