Duminica 28 Aprilie

Cum vor putea românii din Spania să obțină cetățenie fără să renunțe la cea română


Românii din Spania au primit o veste bună la început de an. Cei peste un milion de români vor primi cetățenia fără să renunțe la cea română.

Conform unor surse guvernamentale, între România și Spania s-a redactat un acordul care va fi semnat în curând, când premierul spaniol va veni în vizită în România. Statutul de cetățean spaniol aduce, în primul rând, acces pentru români la joburi mai bine plătite, dar și la funcții în poliție, armată sau administrație.

Textul acordului între cele două țări este finalizat și agreat, iar documentul ar urma să fie parafat cu ocazia vizitei premierului spaniol Pedro Sanchez în țara noastră. Practic, România ar fi a treia țară cu care Spania are un astfel de acord de dublă cetățenie, celelalte două fiind cu Portugalia și Franța. De altfel, în toamna lui 2022, premierul spaniol Pedro Sanchez anunța că a fost creat un grup de lucru care va analiza posibilitatea recunoașterii dublei cetățenii, oficialul fiind un susținător al acestei schimbări.

Pentru cei peste un milion de români din Spania, dubla cetățenie va fi un vis împlinit, spun reprezentanții diasporei. Statutul de cetățean spaniol le permite accesul la joburi mai bine plătite, în administrație sau în alte sectoare precum ordine publică și educație. Mai mult, în baza pașaportului spaniol românii vor putea călători fără vize în majoritatea statelor globului.

Mulți români au ajuns în Spania încă de acum 20 de ani, de tineri, iar acum formează a doua mare comunitate de emigranți din Spania, după marocani, potrivit datelor Ministerului de Externe. 600 de mii de români au rezidență oficială acolo, cei mai mulți în zona marilor orașe, precum Madrid, Valencia și Barcelona.

Cine lucrează în Spania cu forme legale are o asigurare în baza căreia poate beneficia de acces la serviciile medicale publice, ca orice cetățean rezident legal. La fel, accesul la educație, precum si formalitățile ar fi mai rapide în relația cu instituțiile statului.

Sursa: Stirileprotv

Comentarii Facebook