Sambata 10 Decembrie

Criză de ciobani fără precedent, chiar și la salarii de 5000 de lei. Fermierii români, la mila bacilor din Bangladesh


În nord-estul ţării e criză de ciobani, fermierii români se plâng că au ajuns la mila bacilor din Bangladesh. Mulţi ajung să sacrifice din animale deoarece nu are cine să se ocupe de ele. Deşi li se oferă salarii de câteva mii de lei, tinerii din sate nu sunt deloc interesaţi de ciobănie.

Marii fermieri spun că nu găsesc forţă de muncă, nici dacă cheltuie 5000 de lei pe un cioban, iar în disperare de cauză, sunt fermieri din Moldova care sunt dispuşi să aducă ciobani din Asia.

Un exemplu este Botoşaniul, unul dintre judeţele din România cu tradiţie ancestrală în oerit. E o zonă în care fermieri au sute de capete, în special din rasa karakul de Botoşani, unică în Uniunea Europeană. În localitatea Popouţi din judeţ se află una dintre cele mai renumite staţiuni de cercetare a ovinelor şi caprinelor din România. În ultimii ani, însă, oieritul se află într-o criză profundă din cauza lipsei forţei de muncă. 

Ionică Nechifor, preşedinte al Asociaţiei crescătorilor de ovine Moldovovis şi director al Staţiunii de Cercetare Popăuţi din Botoşani, spune că această criză a ciobanilor a devenit critică.

S-a creat aşa o isterie, în sensul ăsta, pleacă în străinătate. Ciobanii mai familişti rămân în satele lor, dar cei mai tineri iau drumul străinătăţii“, spune Nechifor pentru botosaneanul.ro.

Deficitul de ciobani a depăşit deja pragul de 50% la nivelul întregului judeţ. Toţi fermierii lucrează, în cele mai fericite situaţii cu jumătate din efectivul necesar la o stână. Marii fermieri din Botoşani spun că nu găsesc forţă de muncă, nici dacă cheltuie 5000 de lei pe un cioban, iar în disperare de cauză, sunt fermieri din Moldova care sunt dispuşi să aducă ciobani din Asia, notează sursa citată. 

Comentarii Facebook