Miercuri 1 Aprilie

Clujeanul Matei Holeleu a câștigat Prix de Lausanne la balet, echivalentul Wimbledon- ului


”Prix de Lausanne”, echivalentul premiului de la Wimbledon din lumea baletului, a fost câștigat de clujeanul Matei Holeleu. 

Tânărul balerin a câștigat una dintre cele opt burse, dar și premiul pentru cel mai bun reprezentant al Elveției.

”Prix de Lausanne” a fost înființat în 1973 de un filantropist, industriașul Philippe Braunschweig (împreună cu soția). Concursul și-a câștigat reputația prin faptul că a avut încă de la început reguli clare, gândite la vremea respectivă de Maurice Bejart, colaborări cu cei mai de marcă profesori, coregrafi, directori de teatre, dar și pentru că laureați ai concursului au devenit stele ale baletului mondial

Sunt 8 premii, constând în burse și stagii de pregătire în marile companii de balet din Europa și academii de balet. Concurenții au vârste cuprinse între 15 și 18 ani. Juriul este internațional. În 1997, Alina Cogiocaru câștiga prestigiosul concurs "Prix de Lausanne", pentru ca, mai apoi, să devină cea mai tânără prima balerină pe scena Royal Opera House. Douăzeci de ani mai târziu (vorba lui Dumas), Diana Ionescu (2017) devine a doua româncă care câștigă la Lausanne. În prezent, dansează la Stuttgart și, deja, a primit rolul principal, Aurora, din "Sleeping Beauty", dansând alături de marele Friedmann Voegel, scrie Hotnews.ro.

Matei Holeleu a câștigat acum una din cele opt burse, dar și premiul pentru cel mai bun reprezentant al Elveției!

Matei a fost instruit la Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică ”Octavian Stroia” din Cluj-Napoca, iar apoi la actuala școală, Ballet School Theater Basel.

Matei Holeleu este un tânăr de 18 ani, clujean, care în țară a câștigat toate concursurile la care a participat.

Comentarii Facebook