Duminica 5 Februarie

Cele 154 de victime din Seul, și-au pierdut viața pentru că autoritățile nu au luat în calcul un detaliu previzibil


Un control corespunzător al mulțimii și al traficului din partea autorităților sud-coreene ar fi putut preveni sau cel puțin reduce valul de participanți la petrecerea de Halloween de pe străzile din Seul, care a dus la o busculadă și la moartea a 154 de persoane, au declarat pentru Reuters mai mulți experți în măsuri de siguranță. 

Festivitățile anuale din zona Itaewon din Seul, popularp pentru viața de noapte,  nu au avut un organizator principal, ceea ce a însemnat că autoritățile guvernamentale nu au fost solicitate să introducă protocoale de siguranță. 

Nu s-a discutat despre controlul mulțimilor

Autorităţile districtului Yongsan, acolo unde este situată zona Itaewon, au precizat într-un comunicat de presă că au discutat despre măsurile de prevenire a consumului de droguri şi a răspândirii COVID-19 în weekendul de Halloween, fără vreo menţiune legată de controlul mulţimilor.

Sâmbătă, 29 octombrie, când s-a produs tragedia, aproximativ 100.000 de persoane s-ar fi aflat în Itaewon, o zonă cunoscută pentru dealuri şi aleile sale strâmte. Conform serviciului de metrou din Seul, 81.573 de persoane au coborât la staţia Itaewon în acea zi, comparativ cu circa 23.800 cu o săptămână în urmă şi 35.950 vineri.

La acel moment în Itaewon nu se aflau decât 137 de poliţişti

Comparativ, la marşurile sindicatelor şi ale susţinătorilor preşedintelui Yoon Suk-yeol, care au atras zeci de mii de persoane la Gwanghwamun, în zona centrală a Seulului, în aceeaşi zi, au fost desfăşuraţi aproape 4.000 de poliţişti, a precizat un oficial al poliţiei, citat de Agerpres.

Poliţia lucrează acum la o analiză aprofundată asupra cauzei incidentului”, a declarat luni ministrul de Interne şi al Siguranţei, Lee Sang-min. „Nu este indicat să tragem concluzii pripite, înainte de a se stabili cauza exactă - dacă e vorba de absenţa poliţiei sau dacă este ceva ce ar trebui să schimbăm fundamental pentru marşuri şi adunări”, a explicat el.

Preşedintele Yoon Suk-yeol a cerut o anchetă amănunţită asupra cauzelor busculadei, precum şi îmbunătăţirea măsurilor de securitate care pot fi folosite la adunările mari unde nu există un organizator.

Deşi Coreea de Sud are un ghid cu măsuri de siguranţă pentru festivalurile care se aşteaptă să atragă peste 1.000 de persoane, acest manual porneşte de la premisa că există o entitate organizatoare care răspunde de pregătirea siguranţei şi care face apel la resursele guvernului. Cu doar două săptămâni în urmă, Festivalul Global Village din Itaewon, organizat de o asociaţie de turism şi sprijinit de primăria Seulului şi de autorităţile din districtul Yongsan, avea persoane cu veste galbene care direcţionau fluxul de oameni, iar principalele străzi au fost închise traficului de maşini.

Prima adunare de amploare după pandemie

Sâmbătă, însă, mii de magazine erau deschise, traficul auto era normal, iar zeci de mii de tineri s-au adunat pentru a celebra Halloween-ul fără restricţii majore legate de COVID, pentru prima dată după pandemie.

Chiar dacă că nu se numeşte 'festival', asta nu înseamnă că trebuie să existe diferenţe în ceea ce priveşte managementul dezastrelor”, a spus Paek Seung-joo, profesor de protecţie împotriva incendiilor şi dezastrelor la Open Cyber University din Coreea.

Pentru că nu a existat o autoritate centrală, fiecare departament guvernamental pur şi simplu a făcut ce face de obicei - pompierii s-au pregătit pentru incendii, iar poliţia s-a pregătit pentru infracţionalitate. Trebuie să existe un sistem în care o autoritate locală preia controlul şi cooperează cu alte autorităţi pentru a se pregăti de cel mai rău scenariu”, a spus el.

Moon Hyeon-cheol, profesor la Facultatea de management privind siguranţa în caz de dezastru de la Universitatea Soongsil, a spus că acest tip de busculadă se poate întâmpla în orice oraş cu populaţie numeroasă. „Trebuie să învăţăm din această tragedie şi să ne pregătim pentru riscul unui dezastru”, a spus el.

Sursa foto: Today Times - Michael

Comentarii Facebook