Cel mai călduros Octombrie din istorie pentru Europa, înregistrat anul acesta. Au fost înregistrate cele mai ridicate temperaturi de până acum


Temperaturile din octombrie în Eurpa au fost cele mai ridicate din istorie, a anunțat marți Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S) al Uniunii Europene, atingând aproape 2 grade Celsius peste perioada de referință 1991-2020. Cel mai cald a fost în Austria, Franța, Germania, Italia, Spania și Elveția

Consecințele grave ale schimbărilor climatice sunt foarte vizibile în prezent și avem nevoie de acțiuni ambițioase în domeniul climei la COP27 pentru a asigura reducerea emisiilor în vederea stabilizării temperaturilor”, a declarat directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess. 

A fost o lună octombrie cu record de căldură pentru Austria, Elveția și Franța, notează AFP, potrivit Mediafax. De asemenea, luna trecută au fost doborâte recorduri în mari părți ale Italiei și Spaniei. De asemenea, Canada a înregistrat o căldură record, iar temperaturi mult mai ridicate față de medie s-au înregistrat și în Groenlanda și Siberia.

Apeluri de reducere urgentă a emisiilor pentru a evita noi calamități climatice

Temperaturi mai scăzute față de medie au fost înregistrate în Australia, în estul îndepărtat al Rusiei și în părți din vestul Antarcticii. Vestea vine în contextul în care liderii mondiali se reunesc în Egipt pentru discuții cu miză mare pe tema climei, confruntându-se cu apeluri de reducere urgentă a emisiilor pentru a evita noi calamități climatice.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a ONU a subliniat creșterea dramatică a ratei de încălzire globală, indicând-o drept cauză pentru creșterea nivelului mării, topirea ghețarilor, ploile torențiale. Pământul s-a încălzit cu peste 1,1 grade Celsius de la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar aproximativ jumătate din această creștere a avut loc în ultimii 30 de ani.


Comentarii Facebook