Ce spune Raed Arafat despre documentul intern al autorităților care prevede limitarea deplasărilor


Raed Arafat, președintele Grupului de suport tehnico – științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, a comentat draftul de lucru care a apărut public și în care se vorbește despre limitarea deplasărilor. 

Referitor la documentul care a fost publicat pe whatsapp, și în diferite medii online și de mass media, în care se prevad masuri suplimentare de izolare. Acest document este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-stiintific din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale (CNSSU) de Urgență. Grupul are membri din mai multe domenii dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic și de boli infecțioase. Decizia finală asupra măsurile se ia la nivelul CNSSU în urma prezentării discuțiilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil ca unele măsuri sa fie luate, amânate sau respinse.

Oricum, România nu se afla în situația altor tari cu un număr foarte mare de cazuri pana în acest moment, iar măsurile pe care le propunem sunt măsuri care au în continuare caracter preventiv și care sa limiteze răspândirea cat mai mult posibil așa cum este recomandat și de către mai multe organizații internaționale.

Cert este ca și în domeniul științific medical există mai multe păreri care trebuie luate în considerare cand facem astfel de analize.

Deciziile nu pot aparține unei singure persoane ci trebuie discutate și puse pe masa specialistilor chiar dacă la final se iau decizii care nu sunt aprobate în unanimitate.

De aceea, rog populația sa nu ia în considerare nimic din ce se publica in spatiul public pana nu este adoptat și explică de autorități. Proiectul răspândit recent este doar un proiect care nu este adoptat și care cu siguranta poate suferi înca multe modificări.

Din păcate iresponsabilitatea persoanei care a făcut acest proiect public cand acesta este încă pe masa discuțiilor este una evidenta, inducand populatia în eroare și panica fără rost și impiedicand un proces de consultare sa fie finalizat corect și în liniște.

Pe de alta parte chiar dacă acest proiect este adoptat in următoarea perioada, total sau parțial, vor fi luate toate măsurile necesare pentru a sprijini populatia în perioada aplicării prevederilor”, a scris Raed Arafat, pe Facebook.

Comentarii Facebook