Miercuri 30 Noiembrie

Ce se întâmplă cu turiștii care fac COVID în vacanță? Arafat: „Dacă e pozitiv, nimeni nu-l va lăsa să urce în avion”Șeful DSU, Raed Arafat, spune că decizia de a cere test COVID negativ pentru cei care se întorc în țară din zonele galbene cu risc epidemiologic este menită să limiteze răspândirea coronavirusului în România și că este o măsură adoptată deja de multe țări europene.


Putem depista dacă persoana e pozitivă înainte să vină în România și atunci e bine, dacă e pozitiv, să nu călătorească într-un avion sau un mijloc de transport care să cauzeze infectarea altor persoane. Prevenim ca persoana pozitivă asimptomatică să ajungă în țară, după care până ajunge să se carantineze să nu infecteze și alte persoane și, având în vedere și noua tulpină, să ajungă în număr mai mare cu cazuri mai multe în România”, a spus Arafat.


Mai multe țări europene au pus în practică testarea călătorilor


Nu avem de ce să ne supărăm, pentru că la fel e și invers și lumea acceptă și nu comentează. Când pleacă în Dubai sau în altă țară ei cer teste și e ok, lumea e pregătită să facă testul ca să plece. Dar și la întoarcere, dacă au petrecut timp acolo, acest test ajută la prevenirea infectării altor persoane în avion și la prevenirea aducerii noilor tulpini într-un număr mai mare în țară”, a mai explicat acesta.


Arafat a mai spus că a fost luată decizia ca noua măsură să fie aplicată abia din 12 februarie pentru că deja sunt mai mulți oameni plecați în vacanță în țări cu cod galben și care aveau bilete de avion deja luate și nu mai aveau cum să facă testul.


Riscăm să creăm o situație în care oamenii să-și piardă și biletele de avion. Dar trebuie să știe omul dacă pleacă, riscul ca acea țară, în timpul când sunt plecați, să ajungă pe codul galben există. Când călătorim în această perioadă ne asumăm un risc că e posibil să ne trezim în mijlocul unei astfel de situații”, a mai spus Arafat.


Șeful DSU spune că cei care se infectează cât timp sunt plecați în străinătate nu mai pot călători înapoi cât timp au un test pozitiv.


E foarte clar că nu mai călătoresc înapoi. Dacă e pozitiv înseamnă că nu mai poate să se amestece cu persoanele sănătoase în avion. E o abordare de sănătate publică. Dacă e pozitiv, prevenim infectarea celorlalte persoane care urcă în avion cu el. Dacă e pozitiv, înseamnă că persoana respectivă trebuie să urmeze modul în care țara respectivă gestionează pacienții pozitivi.


Nicio țară nu lasă pacienții pozitivi pe stradă, îi pune în izolare la domiciliu sau într-un spațiu destinat, dar niciun avion, dacă știe că persoana e pozitivă, nu-l va lăsa să urce la bord.


Oamenii trebuie să fie conștienți de riscul pe care și-l asumă


Dacă urci în avion știind că ai rezultat pozitiv, deja e zădărnicirea combaterii bolilor și asta intră sub incidența legii. Înseamnă că ai urcat cu bună știință și ai ajutat la infectarea altor persoane, mai ales dacă ai una din tulpinile agresive. Dacă stă lângă tine o persoană de 70-80 de ani, ai și omorât-o probabil”, a adăugat șeful DSU.


Companiile aeriene vor cere testul negativ înainte de îmbarcare

Soluția e să analizăm când plecăm, nu în afaceri, ci în concediu, să analizăm unde ne ducem, să vedem riscul și să luăm precauțiile necesare în acest sens.

Comentarii Facebook