Vineri 27 Ianuarie

Ce a stat la baza recentelor atacuri ale rechinilor în Marea Roşie, care au ucis o turistă româncă. Raportul Comisiei de anchetă


Motivul pentru care un rechin a ucis două femei în Egipt a fost descoperit abia acum. Atacul rechinului în Marea Roşie, soldat cu moartea a două turiste, dintre care una româncă, în staţiunea Hurghada, din Egipt, nu a fost accidental. 

Raportul arată că sezonul de reproducere stă la baza recentelor atacuri ale rechinilor în Marea Roşie, astfel că ei căutau hrană şi înotau în ape puţin adânci, a informat cotidianul oficial egiptean Al Ahram, potrivit agerpres.ro.

Documentul care se întinde pe opt pagini, difuzat de comisia de specialişti de la protectoratul Mării Roşii şi de la Asociaţia de Conservare şi Protecţie a Mediului din Hurghada, spune că „un singur exemplar de rechin tigru" s-a aflat în spatele celor două atacuri fatale din 1 iulie, „date fiind urmele de muşcătură de pe corpurile victimelor, care făceau snorkeling".

Comisia de anchetă: „Motivul din spatele atacului a fost cel mai probabil hrana"

Comisia a atribuit atacurile „prezenţei rechinului în ape puţin adânci, dat fiind că este sezonul de reproducere şi de depunere a ouălor, care începe de la jumătatea lunii aprilie şi se încheie la sfârşitul lunii iulie" şi a adăugat că „motivul din spatele atacului a fost cel mai probabil hrana".

Experţii egipteni spune că turista din România a fost atacată prima, în staţiunea Sahl Hashish, din Hurghada, deşi prima victimă descoperită a fost turista austriacă. 

În raportul său, comisia a enumerat o serie de motive pentru atacurile rechinilor în Marea Roşie: pescuitul excesiv în Marea Roşie, folosirea excesivă a locurilor pentru scufundări şi snorkeling, oameni care dau de mâncare peştilor, animale care caută noi locuri pentru a se hrăni, ajungând în zonele de ţărm şi în locuri cu apă puţin adâncă.

Măsuri recomandate pe termen lung şi scurt

Comisia a prezentat şi o listă de recomandări care ar urma să fie puse în aplicare pe termen scurt şi lung. 

Pe termen scurt, comitetul a recomandat monitorizarea zonei unde au avut loc atacurile, stoparea imediată a pescuitului recreativ şi desfăşurarea activităţilor de snorkeling doar sub supravegherea unor ghizi atestaţi. Pe termen lung, comisia a recomandat introducerea unui program exhaustiv de gestionare a zonelor de scufundări şi snorkeling pentru a-i proteja pe scufundători şi viaţa marină. Comisia a mai recomandat reglementarea pescuitului în Marea Roşie, între care suspendarea pescuitului comercial şi recreativ de la jumătatea lunii aprilie şi până la sfârşitul lunii iulie.

Comentarii Facebook