Cât rămân particulele de coronavirus în aer după ce o persoană infectată vorbește fără mască


Picăturile și particulele de salivă aruncate în aer atunci când oamenii vorbesc ar putea rezista în aer mai mult de 8 minute, lucru care ar explica contagiozitate mare a noului coronavirus, cred cercetătorii medicali.

O nouă estimare a cercetătorilor de la Institutele Naționale de Sănătate și de la Universitatea din Pennsylvania a arătat că vorbitul tare timp de un minut generează cel puțin 1000 de astfel de particule care conțin coronavirus, relatează CNN.

Este suficient ca o persoană care este sănătoasă să treacă prin zona în care cineva cu coronavirus a vorbit și să se infecteze, pentru că particulele de salivă rămân în aer timp de peste opt minute, conform unui studiu publicat marți în jurnalul științific PNAS.

Pentru a realiza experimentul, cercetătorii au cerut unei persoane să repete cuvintele ”Rămâi sănătos!”, într-un spațiu care simulează un mediu cu aer stagnant. Fraza a fost aleasă, spun cercetătorii, pentru că grupul de cuvinte „th”, în limba engleză, din cuvântul ”healthy”, generează astfel de picături de salivă.

Laserul folosit pentru a observa ce se întâmplă cu aceste particule arată că picăturile mari s-au micșorat și evaporat în aer, dar au rămas în aer timp de peste opt minute. Inhalarea unor astfel de particule infectate de către o persoană sănătoasă duce la răspândirea bolii.

Cum se simte Viorel Cataramă, după ce a fost într-un focar de coronavirus pentru a se infecta

Comentarii Facebook