”Când am murit prima dată în presă, mama a plâns toată ziua”. Ce spune Dan Negru despre fake-ul despre moartea lui Florin Salam


Dan Negru, unul dintre cei mai importanți oameni de televiziune din România, a povestit că presa l-a ”omorât” de câteva ori în ultimii ani.

Acesta spune că greșeala făcută de ProTV care a anunțat moartea lui Florin Salam, este doar un fake news grosolan, dar mai grave sunt știrile care manipulează fin publicul naiv.

Când am murit prima dată la știri, mama s-a speriat și a plâns toată ziua. Apoi, la următoarele mele morți, s-a obișnuit.

Moartea lui Florin Salam, a lui Piersic, a lui Zamfir sunt fake news-uri grosolane. Toate redacțiile au numerele de telefon ale celebrităților și era de ajuns un apel.

Însă fake news-urile periculoase sunt alea rafinate: sprânceana ridicată a unui moderator de la o televiziune de știri, virgula dintr-un text pe FB sau filtrul de culoare a unei fotografii de pe Insta.

Fake news e tot mai rafinat și publicul e tot mai naiv.

Primul Fake News din istorie vine din Egiptul Antic: Ramses al II-lea a ordonat ca în toate picturile să apară victorios din lupta contra adversarilor din bătălia de la Kadesh deși el pierduse aceea bătălie.

Era secolul XII i.e.n. Dacă presa e câinele de pază al democrației, turma pe care ar trebui să o păzească e pierdută demult”, scrie Dan Negru, pe contul de Instagram.

Pro TV a anunțat în cursul serii de sâmbătă, iar multe ziare au preluat (inclusiv Știri de Cluj, rectificând la scurt timp eroarea pe baza declarațiilor date de Florin Salam și fiica acestuia), faptul că manelistul Florin Salam a murit. 

Stirileprotv.ro a şters articolul și abia după câteva ore a spus că ”informaţia a fost neconfirmată”.

Comentarii Facebook