Calendarul zilei de 5 Aprilie 2022. Sunt numai câțiva sfinții ce trebuie pomeniți


Calendar 5 Aprilie 2022. Sfinţii Mucenici Teodul şi Agatopod sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la data de 5 aprilie.

Aceşti doi Sfinţi Mucenici au trăit în vremea împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). Agatopod a fost cunoscut drept diacon, iar Teodul a fost citeț – lector în Biserica din Tesalonic. 

Calendar 5 Aprilie 2022. Sfinții ce trebuie pomeniți în această zi. Cine sunt Sfinții Mucenici Agatopod si Teodul

Agatopod era diacon, iar Teodul era citet in Biserica din Tesalonic. Agatopod era împodobit cu bătrânețile cele cinstite, iar Teodul cu tineretea cea plină de întreaga înțelepciune [fecioria trupească și sufletească]. În timpul prigoanelor lui Diocletian împotriva crestinilor aceștia doi au fost chemați la curtea împăratului. Ei au răspuns cu bucurie și, ținându-se de mâna, au pășit împreuna la judecată și au strigat: ”Creștini suntem!”.

Toate îndemnurile judecătorilor sa se lepede de Hristos și sa se închine la idoli au rămas zadarnice. După ce au fost aruncați în temniță și infometati lungă vreme, ei au fost osanditi la moarte prin inecarea in mare. Li s-au legat mâinile la spate, li s-au legat pietre grele la gat, si au fost duși la locul de unde aveau sa fie aruncati în mare. Cand se pregateau sa il arunce pe Agatopod in adâncuri, acesta a strigat: "Iată botezul nostru cel de al doilea, cel care spala toate păcatele noastre, așa încât curați să ne înfățișăm noi înaintea Domnului nostru Iisus Hristos”.

La scurtă vreme după uciderea mucenicilor, trupurile lor au fost duse de valuri la mal, iar credincioșii le-au luat si le-au îngropat cu cinste. Sfântul Teodul le-a apărut cunoscuților săi ca un inger de lumina imbracat in strai luminos, poruncindu-le sa imparta ce mai rămăsese din averile sale săracilor. Acești slăviți și minunați ostași ai lui Hristos au suferit mucenicia cu cinste în timpul împărăției lui Dioclețian, în timp la Tesalonic stăpânea cezarul Faustin, în anul 303.

Troparul Sfinților Mucenici Agatopod si Teodul

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca având puterea Ta pe chinuitori au învins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugăciunile lor mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot în 5 aprilie facem pomenirea:

- Sfinților mucenici Claudie, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Serapion si Nichifor;

- Preacuvioasei Maicii noastre Teodora cea din Tesalonic;

- Sfinților mucenici Teodora si Didim;

- Sfântului mucenic Termu;

- Sfântului Mucenic Pompie;

- Sfântului Zinon și sfinților mucenici Maxim si Terentie;

- Sfântului nou mucenic Gheorghe, care s-a nevoit in noul Efes, in anul 1801, si care prin sabie s-a săvârșit.

Comentarii Facebook