Bugetarii cer concediu în plus pentru stat prea mult pe SCAUN, la calculator sau la volan


Bugetarii din Neamț au ajuns să ceară concediu mai mare cu 7 zile pentru stat prea mult pe scaun, la calculator sau la volan.

Solicitarea a fost făcută de Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Târgu Neamț, instituție subordonată Consiliului Județean de acolo.

Cererea a ajuns pe masa consilierilor locali, alături de o expertiză a locului de muncă realizată la sfârșitul lui 2022, de către un medic specialist în medicina muncii.

Concluziile sunt că personalul centrului, inclusiv șoferii de aici, pare a fi expus unor riscuri extreme, cum altele nu-s prin alte locuri, de unde și cererea de concediu suplimentar.

De departe, cel mai cel proiect mi se pare cel pentru aprobarea concediului suplimentar de 7 zile lucrătoare, deoarece lucrează în condiţii deosebite, grele, vătămătoare sau periculoase. Iniţial am crezut că cei 54,5 titulari de posturi (…) au fost trimişi pe front în Ucraina, să apere oraşul Bakhmut. Dar nici pe departe, ba chiar sunt cu mult mai oropsiţi decât soldaţii şi voluntarii care apără democraţia în ţara vecină”, a comentat, ironic, Laurențiu Crețu, consilier județean USR. 

Acesta a spus că directoarea centrului din Târgu Neamț are un venit lunar net de 8.056 de lei, iar contabila șefă încasează ceva mai puțin, 7.374 de lei.

De cealaltă parte, personalul TESA de la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități a enumerat riscurile la care se supun zilnic: stres psihic datorat numărului mare de probleme decizionale, poziții de lucru ”șezânde” la birou, riscuri de contaminare cu agenți biologici datorită lucrului cu documente de arhivă și expunerea la ecranele calculatoarelor.

Șoferii care muncesc au menționat: ”riscuri legate de lovire de către alt mijloc de transport, suprasolicitare psihică, expunere la temperaturi extreme, riscuri legate de poziţia şezândă prelungită, tulburări de somn şi de vedere din cauza condusului suprasolicitant şi posibile afecţiuni gastro-intestinale tot din cauza condusului”.

Înţeleg că personalul de specialitate desfăşoară activităţi de îngrijire şi asistenţă pentru a răspunde nevoilor specifice ale persoanelor cu handicap şi acest personal este în prima linie expusă agresiunilor fizice şi verbale din partea asistaţilor, însă nu pot înţelege cu ce am greşit noi în faţa personalului TESA sau a şoferilor acestei instituţii, care imediat după angajare au semnat fişa postului“, a mai notat consilierul Creţu, potrivit adevărul.ro.

Comentarii Facebook