Vineri 12 August

Băieţel de doar patru ani a murit în timpul unei lecţii de înot. „Dacă mă înec?”, a întrebat-o pe mama lui înainte de tragedie


Tragedie cumplită pentru o familie din Georgia, care și-a pierdut fiul de patru ani în timpul unei lecţii de înot. Mama a fost înştiinţată la intrare că nu poate rămâne pentru a privi lecţia, părinţii neavând voie în sală pentru a nu distrage atenţia copiilor.

Israel „Izzy” Scott era un copil exuberant, pasionat de dinozauri şi mare fan al supereroului Pantera Neagră. Nu era niciodată trist, mărturisesc părinţii, Dori și Walt Scott, şi îşi petrecea o bună parte din timp jucându-se cu frații săi de 3, 11 şi 16 ani. Băieţelul era entuziasmat şi emoţionat pentru prima sa lecţie de înot. Mama lui a spus că a ales un instructor cunoscut în oraş, pe nume Lexie TenHuisen, care deţine programul “Swim With Lexie”, care o învăţase şi pe sora sa mai mare, în urmă cu doi ani, scrie Observator. 

Pe data de 13 iunie, Dori şi-a condus fiul la prima sa lecţie de înot, la o piscină din Hephzibah, Georgia, aproape de casa familiei. Fusese înscris într-o clasă cu alţi câţiva învăţăcei şi era curios, vesel şi optimist că îşi va face noi prieteni. Mama a fost înştiinţată la intrare că nu poate rămâne pentru a privi lecţia, părinţii neavând voie în sală pentru a nu distrage atenţia copiilor, notează sursa citată.

Am înțeles pentru că sunt hairstylist și știu că copiii pot acționa diferit atunci când părinții lor sunt prin preajmă”, a spus Dori Scott pentru TODAY. „Nu am vrut să-mi las copilul singur totuşi”. Totuși, ea a așteptat în mașină până la terminarea lecției. Deşi s-a distrat în timpul cursului de înot, băieţelul ar fi fost reticent să participe a doua oară, pe 14 iunie. „Dacă mă înec?” ar fi întrebat-o pe mama lui, însă aceasta l-ar fi asigurat că nu se va întâmpla aşa ceva.

Totuşi, în timp ce Dori stătea în mașina ei, în timpul celei de-a doua lecții de înot, un părinte a apărut din neant şi a început să-i bată frenetic în geam. „Vino să-ţi verifici copilul! Am clacat instant pentru că am văzut teroarea din ochii femeii. Am trecut imediat de poartă şi l-am văzut pe Izzy întins pe marginea piscinii, inconştient”, a povestit femeia. „Un părinte îi făcea CPR, dar nu răspundea. Am început să ţip: «Ce s-a întâmplat?», iar Lexie mi-a spus: «Nu ştiu». Se simţea de parcă eram într-un vis. Cel mai rău coşmar al unei mame

Poliţia şi un echipaj al ambulanţei au sosit imediat la faţa locului, acordând măsurile de prim ajutor. Izzy a fost apoi transportat de urgenţă la Centrul Medical Burke din Waynesboro, apoi la Centrul Medical pentru Copii din Augusta. Pe 15 iunie, Izzy a fost declarat mort ca urmare a unui „înec accidental”.

Un moment de neatenţie a dus la o mare tragedie

La lecție mai erau încă vreo nouă copii, conform raportului șerifului, cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani. Potrivit unui comunicat de presă al departamentului șerifului, spre sfârșitul lecției, Izzy a intrat în apă pe partea cea mai adâncă a bazinului, fără să fie observat de instructor. Când o fetiţă l-a văzut în apă a alertat-o pe Lexie; femeia de 49 de ani cu zeci de ani de experienţă în predarea înotului a sărit în piscină pentru a-l scoate pe băieţel, însă era deja inconştient. Alături de un alt părinte, o asistentă medicală care aştepta să înceapă lecţia de înot a copilului ei, au început să îi aplice manevrele de resuscitare până la sosirea ambulanţei.

Nu avem încă detaliile concrete a ceea ce s-a întâmplat”, a declarat avocatul specializat în drepturi civile, Lee Merritt, reprezentantul familiei Scott. Aceştia nu au intentat încă un proces pentru moartea copilului, dar avocatul spune că se află încă în „faza de stabilire a faptelor, urmând a lua o hotărâre benefică pentru familie”.

Instructorul a trimis ramburs familiei banii pentru cursul de înot

Părinţii au declarat că nu au primit o explicaţie de la instructorul de înot, ci doar o rambursare a banilor echivalenţi cursului, lucru pe care Dori îl consideră „o palmă peste faţă”. Două săptămâni mai târziu, Lexie Ten Huisen a trimis o scrisoare de condoleanţe, un alt gest pe care rudele îndurerare nu îl pot considera „o scuză” pentru ce s-a întâmplat.

TenHuisen a spus poliției că, după un exercițiu în care elevii au fost rugați să ridice inele de pe fundul piscinei, ea și-a dat seama că se află la finalul cursului şi i-a rugat pe elevi să facă un bazin de grup. Au ieşit apoi din piscină şi s-a îndepărtat de apă doar atunci când s-a asigurat că niciun copil nu se mai află lângă piscină, a declarat ea şerifului. Totuşi, la un momentdat, a auzit-o pe nepoata ei strigând: „Este un copil în piscină!” şi a sărit să-l scoată imediat, însă era deja inconştient. Căzuse pe fundul piscinei, în cea mai adâncă zonă, de aproape 2 metri şi jumătate.

Potrivit autorităţilor, în urma anchetei care a inclus o autopsie şi interogarea instructorului în legătură cu evenimentele întâmplate în sala de înot, precum şi ulterioarele discuţii cu părinţii prezenţi în sală, inclusiv cei care au depus eforturi pentru a-l salva pe cel mic, nu vor fi depuse acuzaţii penale pentru moartea minorului.

Comentarii Facebook