Ba albă, ba neagră! Vladimir Putin s-a răzgândit: Gazele naturale ruse pot fi plătite în continuare în euro


Germania anunţă că preşedintele rus Vladimir Putin i-a dat asigurări miercuri cancelarului german Olaf Scholz că Uniunea Europeană poate plăti în continuare gazele naturale ruseşti în euro şi nu în ruble, aşa cum a ordonat recent liderul de la Kremlin.

Putin i-a dat asigurări lui Scholz că plăţile UE de luna vitoare „vor continua să fe în euro şi să fie transferate ca de obicei Gazprom Bank, care nu este vizată de sancţiuni” impuse Rusiei de către Occident din cauza războiului rus din Ucraina, anunţă un purtător de cuvânt al Guvernului german, Steffen Hebestreit, potrivit News.ro.

Gazprom Bank este cea care va converti plata în ruble, precizează Hebestreit

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că Rusia nu va mai accepta plăţi pentru gaze în valută, inclusiv dolari şi euro, şi că va percepe doar ruble pentru livrările de hidrocarburi către ţările „neprietenoase”, între care figurează toate statele membre ale Uniunii Europene, SUA şi Marea Britanie.

Grupul G7, al principalelor state industrializate, a respins cererea Rusiei, a anunțat luni, 28 martie, ministrul german al economiei, Robert Habeck.

Vorbind după o reuniune online a miniştrilor energiei ai statelor G7, pe care a prezidat-o, Habeck a precizat că aceştia au convenit că cererea de plată în ruble constituie ‘o încălcare unilaterală şi clară a contractelor existente’.

Contractele care au fost încheiate se aplică în continuare, a spus el. „Aceasta înseamnă că plata în ruble nu este acceptabilă”, a subliniat Habeck. „Tentativa lui Putin de a ne diviza este evidentă. Nu vom fi divizaţi, iar răspunsul ţărilor din G7 este clar: acordurile vor fi respectate”, a mai afirmat ministrul german.


Comentarii Facebook