Avocatul Poporului declară neconstituțională condiționarea contractului de muncă cu vaccinare


Membrii Instituției Avocatul Poporului s-au pronunțat miercuri, 26 ianuarie, într-o conferință de presă, cu privire la neregulile descoperite în timpul restricţiilor impuse de autorităţi. 

Trebuie păstrat un just echilibru între interesul general de sănătate publică şi interesul individual al persoanei de a avea acces la procurarea celor necesare vieţii prin munca sa. Măsurile dispuse trebuie să reprezinte măsuri de protecție a sănătății și a vieții, în niciun caz să nu devină sancțiuni pentru persoanele care din diverse motive, fie personale, pecuniare sau de convingere, aleg să nu se vaccineze, a declarat Avocatul Poporului.

Din perspectiva noastră este neconstituţională suspendarea contractului de muncă în caz de nevaccinare, iar dacă se impune testarea e o întreagă discuţie cât anume trebuie suportat de stat sau cât anume de angajat. Nu știm dacă în acest moment subiectul mai e de actualitate, vedeți și d-voastră că ultima variantă se răspândește extrem de rapid, foarte multă lume e testată pozitiv și rămâne în concedii medicale. Ne întrebăm în ce măsură există fonduri pentru plata tuturor acestor concedii medicale, dacă aşa cum spune ministrul Rafila o să ajungem toţi să ne infectăm", precizează membrii Instituției Avocatul Poporului.

De asemenea, membrii Avocatul Poporului precizează că instituția are un rol de mediator, ei nu pot interveni pe lângă angajator, mai ales dacă acesta este din sectorul privat. 

Decizia de introducere a certificatului verde în instituții publice nu poate fi atacată

Cu privire la introducerea certificatul verde în instituţii publice, Avocatul Poporului a făcut demersuri pentru ca drepturile tuturor să fie respectate:

Este hotărâre de guvern şi nu o putem ataca. Am trimis nenumărate adrese către multe instituţii publice să vedem în ce măsură au putut să se organizeze astfel încât persoanele fără certificat verde să poată să-și achite taxele, şi au amenajat spaţii în aşa fel încât să se poată face asta."

Comentarii Facebook