Avantajele certificatului verde de vaccinare. Rareș Bogdan: „Nu mai au dreptul să impună carantină”


Comisia Europeană lucrează de câteva luni la elaborarea unui certificat verde, un fel de pașaport de vaccinare, iar proiectul este destul de avansat. Despre acesta și despre beneficiile pe care le aduce pașaportul de vaccinare a vorbit europarlamentarul Rareș Bogdan.

Rareș Bogdan, despre avantajele certificatului de vaccinare

Trebuie considerat o facilitate pentru că pe lângă avantaj pe baza vaccinului, el are încă două componente. Pe de o parte, dacă ai unul dintre cele patru operate la nivelul Europei, Pfizer, BioNTech, AstraZeneca, Johnson&Johnson, atunci fără nicio problemă poți circula dintr-o țară în alta, țările respective nu mai au dreptul în momentul introducerii certificatului covid să introducă persoane în carantină”, a explicat Rareș Bogdan, la Antena 3.

O altă veste bună este faptul că țările care vor semna acordul privind certificatul verde european nu vor mai putea solicita cetățenilor să plătească testele COVID-19, deoarece cheltuielile vor fi suportate de Comisia Europeană.

Nici testele RT-PCR, nici testele rapide antigen nu vor mai putea fi plătite pentru cei care fac deplasări în interiorul Uniunii Europene. Comisia deja a alocat 100 de milioane de euro, urmează să mai aloce încă 250 de milioane, și practic aceste teste vor fi gratuite. Vor fi obligate toate țările semnatare”, a mai precizat europarlamentarul. 

Cum se va obține certificatul verde COVID-19?

Cum se va intra în posesia acestui certificat? Ei bine, cetățenii care s-au vaccinat sau care au trecut prin boală, dar și cei care au rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore, vor putea intra în posesia unui astfel de certificat verde. Acesta poate fi descărcat în telefon, dar va putea fi solicitat și tipărit pe hârtie.

În urma consultărilor cu experții grupului tehnic de lucru constituit la nivel european, a fost avansată soluția tehnică care va include o aplicație web pentru generarea certificatelor și o aplicație pentru smartphone (Android) pentru verificarea certificatelor emise în țară sau emise de alte state.

Codul QR din certificat va conține informații de identificare (nume, prenume și data nașterii), precum și informații medicale esențiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor. Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate.

Specialiștii STS au realizat o propunere de arhitectură a sistemului informatic de emitere și verificare a certificatelor digitale verzi, urmând să se desfășoare dezvoltarea propriu-zisă a aplicațiilor, testarea cu instituțiile din țara noastră și cele europene, iar, la final, implementarea acestora”, precizează STS într-un comunicat de presă. Certificatul verde ar putea apărea pe piață la începutul lunii iulie.


Comentarii Facebook