Amnesty: Civilii din orașul Ucrainean Cernihiv au fost bombardați la coada de la pâine. E crimă de război


Amnesty International, o organizație neguvernamentală internațională care are țelul de a promova drepturile omului, a documentat atacul aerian asupra orașului Cernihiv și a ajuns la concluzia că ar putea fi vorba despre o crimă de război: bombe neghidate aruncate peste blocuri rezidențiale, omorând 47 civili. 

La aproximativ 12:15, joi, 3 martie, micuța piață publică formată de străzile Viacheslava Chornovola și Kruhova din Cernihiv a fost lovită de mai multe bombe, ucigând civili și distrugând grav clădirile din apropiere.

Război în Ucraina: Civilii au fost bombardați la coada de la magazin cu ”bombe mute”

Pe baza noilor interviuri și a verificării și analizei probelor video, echipa Amnesty International de răspuns la criză a concluzionat că atacul a fost cel mai probabil un atac aerian rusesc în care au fost folosite cel puțin opt bombe aeriene nedirijate – cunoscute sub numele de „bombe mute”.

Atacul aerian care a lovit străzile din Cernihiv șochează conștiința. Acesta a fost un atac fără milă și fără discernământ asupra oamenilor în timp ce își desfășurau treburile zilnice în casele, străzile și magazinele lor”, a declarat Joanne Mariner, director de răspuns la criză al Amnesty International.

Acest atac șocant este unul dintre cele mai mortale pe care le-a îndurat poporul ucrainean până acum. Procurorul Curții Penale Internaționale ar trebui să investigheze acest atac aerian ca fiind o crimă de război. Cei responsabili pentru astfel de crime trebuie să fie aduși în fața justiției, iar victimele și familiile lor trebuie să beneficieze de reparații complete.

Administrația regională Cernihiv a raportat că 47 de persoane (38 de bărbați și nouă femei) au fost ucise în atac. Imaginile verificate ale loviturii arată că opt muniții sunt aruncate în succesiune strânsă și cad într-o linie, așa cum este tipic într-un bombardament.

Amnesty International nu a reușit să identifice o țintă militară legitimă la locul grevei sau aproape de acesta. Imaginile din satelit din 28 februarie arată o coadă de oameni în afara clădirii care a fost afectată de atac. Pe baza acestor imagini și a mărturiilor adunate de la martori, Amnesty International crede că majoritatea victimelor stăteau la coadă pentru mâncare când rachetele au lovit.

Mărturii de la bolbardamentul din Cernihiv (Ucraina)

Când au lovit bombele, Alina, o studentă de 21 de ani, se afla în casa ei de pe strada Ivana Bohuna din apropiere, împreună cu familia.

Ea a declarat pentru Amnesty International: „Am auzit un bâzâit foarte, foarte puternic și am simțit clădirea noastră tremurând. Era ca și cum apartamentul nostru se umfla... Și apoi, după două secunde, am auzit că geamurile au zburat în curte. Clădirea noastră s-a cutremurat foarte mult; M-am gândit că nu vor mai rămâne ziduri”, a spus studenta

Când am auzit zgomotul, am chemat-o pe bunica pe coridor cu mine. Ne-am întins la pământ și probabil că asta ne-a salvat.”

Părinții Alinei erau în stradă când a avut loc explozia și au supraviețuit atacului. Ea a adăugat: „La o clădire galbenă [din apropiere] a existat o linie pentru pâine și acolo au vrut să meargă... Nu-mi amintesc dacă era mama sau tatăl meu, unul dintre ei a spus: „Nu. linia e prea lungă, hai să mergem.” Și așa au plecat. Oamenii care erau în acea linie nu mai sunt.

Yulia Matvienko, o tânără de 33 de ani, mamă în trei copii, se afla acasă cu copiii ei, tot pe strada Ivana Bohuna, când a avut loc atacul.

Ea a suferit o rănire la cap, spunând pentru Amnesty International: „Mergeam pe coridor și nici măcar nu am ajuns în bucătărie când am fost brusc asurzită – nu am înțeles ce se întâmplă.

Totul a început să se prăbușească și să cadă brusc. Copiii au țipat. Timp de câteva secunde, parcă era liniște și timpul s-a oprit. Apoi mi-am târât copiii de sub dărâmături. Sângele curgea pe mine și mi-am târât copiii afară.

”Totul a fost distrus și ușa [la clădirea lor] a fost doborâtă. Nu a mai rămas nici o fereastră, iar unele balcoane au fost rupte total. Nu există nicio zgârietură pe copii. Este un miracol… [a fost] doar sângele meu pe ei.

În imaginile cu camera de bord ale loviturii, sunt vizibile munițiile în cădere și se poate auzi sunetul a ceea ce este probabil o aeronavă cu trecere rapidă joasă, în concordanță cu tactica de a efectua o lovitură de acest tip. Aruncarea bombelor nedirijate în zonele populate încalcă interzicerea comiterii de atacuri fără discriminare. Astfel de bombe au efecte pe suprafață largă și sunt mult mai puțin precise decât munițiile ghidate cu precizie.

Specialiștii Amnesty International au vizionat filmările ale consecințelor atacului

Crisis Evidence Lab de la Amnesty International a verificat filmări ale consecințelor atacului, care au arătat pagube la clădiri și cadavre de pe stradă. Filmările de la Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei au arătat, de asemenea, pagube și efortul de salvare.

Alte videoclipuri verificate ale consecințelor arată distrugeri pe scară largă și cel puțin un crater de bombă distinctiv.

Un alt conținut verificat dintr-o altă locație de atac aerian din Ucraina arată că o bombă FAB-500 M62 neghidată este îndepărtată de forțele de apărare civilă. În plus, un videoclip oficial lansat de armata rusă pe 6 martie arată lansarea aeronavei Su-34 Fullback încărcate cu opt bombe FAB-500, un indicator al încărcăturii tipice de luptă în operațiunile rusești curente.

”Toate statele ar trebui să coopereze cu CPI și cu noua Comisie de anchetă instituită de Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU pentru a contribui la asigurarea răspunderii pentru încălcări grave și crime precum în acest atac. Victimele acestui conflict trebuie să aibă parte de  dreptate”, a spus Joanne Mariner.

Amnesty International a cerut anterior ca dreptul internațional umanitar și drepturile omului să fie respectate de către toate părțile, pe măsură ce conflictul din Ucraina continuă.

Preluare Amnesty International

Comentarii Facebook