Amenzi între 200 și 1000 de lei pentru românii care nu își cedează locul la casele de marcat sau la cozile de la diverse instituții


O lege intrată în vigoare în 23 octombrie 2023 prevede amenzi usturătoare de până la 10.000 de lei, pentru românii care nu își cedează locul la ghișee, casierii și casele de marcat din magazine femeilor gravide și persoanelor care sunt însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

Deja unele magazine au afișat anunțul care impune cedarea locului pentru aceste categorii.

Femeile gravide, precum şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, cu excepţia cazurilor în care acestea deţin casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunţate. Se acordă prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat ale instituţiilor publice, precum şi la serviciile oferite de acestea, femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care în instituţiile publice există casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane”, se arată în lege.

De asemenea, femeile gravide și părinții cu copii de sub 5 ani au dreptul la parcare.

În spaţiile de parcare aparţinând entităţilor publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate şi/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum şi de către persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispoziţiile prezentului articol nu se aplică”, mai arată legea.

Cei care nu respectă legea vor primi amenzi cuprinse între 200 și 1000 de lei. De asemenea, comercianții vor avea și ei de plătit o amendă cuprinsă între 2.000 și 10.000 de lei dacă în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare acestei legi nu se vor ocupa de amenajarea locurilor de parcare destinate acestei categorii. Aceeași amendă se aplică și celor care folosesc, fără drept, locurile de parcare pentru femeile gravide sau persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

Deputatul Oana Murariu a spus că legea este una, iar implementarea ei va ține și de specificul activității fiecărei instituții și operator economic în parte.

Prin adoptarea proiectului de lege privind accesul prioritar al femeilor gravide și al persoanelor însoțite de copii mici, sub 5 ani, la casele de marcat și la ghișee, România se alătură altor state de la nivel european și internațional care au deja implementate legislații similare (ex. Portugalia, Franța, Israel) și care constituie modele de bune practici. Este un proiect care a fost adoptat cu o largă majoritate, tocmai pentru că indiferent de culoarea politică, parlamentarii au apreciat că este un demers de normalitate și civilizație care va fi instituit. Modul de implementare în ce privește accesul prioritar, dincolo de afișarea acestuia la loc vizibil, poate fi adaptat în funcție de specificul activității fiecărei instituții și operator economic și poate include spre exemplu case de marcat și culoare de acces dedicate”, a spus Oana Murariu, unul dintre deputații care a susținut legea.

Comentarii Facebook