Duminica 28 Aprilie

Amenzi de până la 10.000 de lei pentru șoferii care își lasă mașinile în anumite locuri! Legea a intrat în vigoare


Legea 280/2023 a intrat ieri în vigoare, astfel că șoferii vor trebui să aibă și mai multă grijă unde parchează dacă nu vor să se aleagă cu amenzi uriașe.

Noua lege prevede amenzi usturătoare, de până în 10.000 de lei, pentru cei care își lasă mașina pe locurile destinate femeilor însărcinate.

Astfel, femeile însărcinate și persoanele însoțite de copii de până în cinci ani vor avea locuri de parcare dedicate (la fel ca persoanele cu handicap), iar folosirea acestora de către alte categorii de șoferi va fi sancționată cu amenzi care se vor încadra tot între 2.000 și 10.000 de lei.

Instituțiile publice și magazinele au obligația să amenajeze locuri de parcare destinate special acestor persoane. 

Dacă o instituție publică sau privată are mai mult de 10 locuri de parcare, cel puțin 4% (dar nu mai puțin de 2 locuri) trebuie rezervate pentru femeile gravide și persoanele cu copii mici. Aceste reglementări trebuie puse în practică de către instituțiile publice și magazine până la data de 22 aprilie 2024, informează Antena3.ro. 

Anumite categorii de angajați, cum ar fi cei ai Ministerului Afacerilor Interne sau ai unităților medicale publice ori private, sunt exceptați de la aceste sancțiuni, dacă sunt în exercitarea atribuțiilor lor de serviciu iar legea prevede și că  orice persoană care observă încălcarea acestor prevederi poate sesiza autoritățile.

Comentarii Facebook