Amendă de 5.000 de lei pentru România TV din cauza afirmațiilor Dianei Șoșoacă despre Covid-19


Consiliul Naţional al Audiovizualului a aplicat, marți, io amendă de 5.000 de lei postului de televiziune România TV, din cauza încălcării Deciziei privind desfăşurarea în audiovizual a campaniei electorale prin difuzarea unor afirmaţii ale Dianei Şoşoacă, membru AUR, şi ale fostului realizator tv Mădălin Ionescu referitoare la pandemia de COVID.

Potrivit Consiliului, prin difuzarea unor afirmaţii ale Dianei Şoşoacă, membru AUR, şi ale fostului realizator tv Mădălin Ionescu referitoare la pandemia de COVID, în emisiunile "România de poveste" şi "România Exclusiv", difuzate 21 noiembrie, postul România TV nu a respectat dispoziţiile art. 9 lit. a), c) şi e) din Deciziei CNA privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

Conform dispoziţiilor amintite "Realizatorii şi moderatorii emisiunilor şi dezbaterilor electorale au următoarele obligaţii: a) să fie imparţiali; c) să formuleze clar întrebările, fără a fi tendenţioase sau părtinitoare e) să intervină atunci când, prin comportamente sau exprimări, invitaţii încalcă dispoziţiile art. 8 alin. (1) şi (2).

CNA precizează într-un comunicat transmis AGERPRES că România TV a încălcat şi prevederile art. 65 alin. (5) şi (6) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare; în cazul în care invitaţii nu se conformează solicitărilor, moderatorul poate decide întreruperea microfoanelor acestora sau oprirea emisiunii, după caz".

Amenda a fost propusă de Dorina Rusu, membru CNA, cea care a făcut sesizarea către Consiliu.

"Aţi observat, da? Acum cinci minute spunea că nimeni din jurul ei, absolut nimeni, nu s-a îmbolnăvit de niciun COVID, iar acum spune că toţi cei care s-au îmbolnăvit de COVID dintre cunoscuţii ei şi prietenii ei s-au vindecat", a spus, Radu Herjeu, membru CNA.

Dorina Rusu s-a referit şi la afirmaţiile lui Mădălin Ionescu.

"Explică el de ce. El ştie şi tratamente. Cum plătesc oamenii ca să se declare morţi de COVID... (...) Şi mie mi se pare culmea ironiei, că, după aceste două emisiuni care au fost una după alta, a venit spotul Guvernului. Exact după ce a terminat Mădălin Ionescu de vorbit, a venit spotul Guvernului cu izolarea, cu spălatul pe mâini, cu nu ştiu ce. A fost foarte caraghios", a spus Dorina Rusu.

În opinia lui Radu Herjeu, afirmaţiile Dianei Şoşoacă sunt "de un extremism rar".

"Când spui că 'Mor pentru că îi omoară tratamentul lui Tătaru', Simona a reacţionat. Afirmaţia lui Şoşoacă a fost 'Ăla e criminalul şef, împreună cu Arafat'. Roxana, încă o dată, asta e o afirmaţie de un extremism rar, destul de rar, din fericire, auzit pe posturile tv. La aia trebuia să reacţioneze în primul rând", a spus Herjeu.

El a mai remarcat şi afirmaţiile lui Mădălin Ionescu.

"Eu, ca om, mă întreb, ce background are Mădălin Ionescu pentru a fi lăsat, totuşi, să vorbească, minute în şir, despre o problemă serioasă. Eu vă spun că minte, spun că nu are dreptate", a spus Radu Herjeu.

Comentarii Facebook