Marti 29 Noiembrie

Afacerea de miliarde de dolari a Rusiei. Cum se îmbogățesc apropiații lui Putin, în pofida sancțiunilor occidentale


Rusia este un stat nespus de bogat în zăcăminte, astfel nu e de mirare că una dintre cele mai dezvoltate piețe din Rusia, de miliarde de euro, este cea a diamantelor. În anul 2021, cea mai mare companie de minerit de diamante a Rusiei, Alrosa, care controlează în jur de 99% din piața de diamante din țară, a raportat vânzări de 4,16 miliarde și un profit net de 91 de miliarde de ruble (943 de milioane de dolari).

O treime din acționariatul Alrosa este deținut direct de statul rus, iar o altă treime de guvernele regionale, republica rusă Yakutia și administrațiile sale, unde sunt situate multe mine.Conducerea Alrosa are legături strânse cu Kremlinul, iar Serghei Sergheievici Ivanov, directorul său executiv, a fost vizat în mod special de sancțiunile SUA. Tatăl lui Ivanov este Serghei Borisovici Ivanov, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin și fost ministru rus al Apărării, general colonel al KGB și șef de personal al lui Putin, scrie The Guardian, citat de Antena 3

Alrosa este un jucător masiv de pe piața mondială a diamantelor, această firmă ontrolează 27,5% din această piață. Doar în Israel, anul trecut au ajuns diamante în valoare de aproximativ 413 milioane de dolari. Independent de Alrosa, statul rus are un stoc enorm de diamante. Gokhran, o instituție de stat aflată în subordinea Ministerului rus de Finanțe, responsabilă pentru Fondul de stat al metalelor prețioase și al pietrelor prețioase al Federației Ruse, a fost folosită pentru a reglementa piața diamantelor prin cumpărarea în exces și vinderea în timpul penuriei, scrie sursa citată. 

Încă din anii 1990, au cumpărat diamante pentru a gestiona prețurile”, spune dr. Hans Merket, cercetător la institutul IPIS din Belgia, pentru The Guardian. Gokhran organizează licitații periodice de pietre prețioase din stocurile de stat. Chiar dacă Statele Unite au introdus sancțiuni asupra diamantelor rusești, totuși, oamenii din industrie spun că asta nu reprezintă o problemă pentru fluxul de pietre prețioase rusești. Marea majoritate a pietrelor rusești sunt exportate în stare brută. De acolo, ele sunt tăiate și șlefuite în India, care prelucrează aproximativ 90% din diamantele brute din lume, în Belgia și în Isreal. Aceste state livrează mai apoi produsul finit în Statele Unite și în alte locuri din lume”.

Conform reglementărilor vamale ale SUA, aceasta este considerată o „transformare semnificativă”, astfel încât diamantele lustruite pot fi importate ca produs indian, nu rusesc. 

Comentarii Facebook