Duminica 4 Decembrie

A primit un rinichi de la jumătatea lui. Intervenţie extrem de rară, la un spital din România


Un bărbat de 43 de ani a primit un rinichi de la soţia lui. Intervenția extrem de rară a avut loc marţi la un spital din Iaşi.

Pacientul care a primit rinichiul suferea de o boală genetică renală și făcea dializă de două luni. Testele de compatibilitate au arătat că soția ar fi un donator potrivit, cealaltă variantă fiind ca el să intre pe o listă de așteptare pentru un organ de la o persoană aflată în moarte cerebrală. Intervenţia a avut loc pe 21 iunie la Spitalul "Dr.C.I." Parhon din Iași. Este vorba despre un transplant de rinichi de la soție către soț. Femeia de 34 de ani a fost de acord să își doneze unul dintre organele funcționale către soțul de 43 de ani, pentru a-i salva acestuia viața, scrie Observator. 

O astfel de compatibilitate între soţi este întâlnită extrem de rar. La acest spital din Iaşi, au existat în ultimele două decenii doar 6 cazuri în care unul dintre soţi să poată dona un organ partenerului de viaţă.

Șansa acestui bărbat a fost că soția sa a fost acord să doneze, iar analizele au arătat că există o compatibilitate bună. Pe lângă compatibilitatea imunologică a fost și una emoțională. Dată fiind afecțiunea genetică, nu erau multe alte șanse pentru a se realiza un transplant de la o rudă apropiată, astfel că acesta trebuia să aștepte să fie compatibil pentru a primi un organ de la un donator aflat în moarte cerebrală", a declarat conf.dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al unității medicale.

Foto: Arhivă

Comentarii Facebook