Marti 29 Noiembrie

45 de spioni ruşi care s-au dat drept diplomaţi, expulzați din Polonia. Rusia amenință că se va răzbuna


Autoritățile poloneze au anunțat că au destructurat rețeaua de spionaj rusă din țara lor. „45 de spioni ruşi care se dau drept diplomaţi sunt expulzați”, a anunțat miercuri, 23 martie, ministrul de Interne polonez, Mariusz Kaminski.

Polonia expulzează „45 de spioni ruşi care se dau drept diplomaţi”, a anunţă miercuri, 23 martie, ministrul polonez de Interne Mariusz Kaminski, relatează AFP. „Într-un mod total coerent şi hotărât, destructurăm reţeaua serviciilor speciale ruse din ţara noastră”, subliniază într-un mesaj postat pe Twitter ministrul polonez. Rusia va riposta dacă diplomații săi sunt expulzați din Polonia, a amenințat Ministerul rus de Externe, potrivit Reuters.

Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, intervievat de jurnalişti la ieşirea sa din sediul Ministerului de Externe polonez, unde fusese convocat, a confirmat expulzările, precizând că persoanele vizate vor trebui să părăsească Polonia în cel mult cinci zile, potrvit AFP, citată de Agepres

El a afirmat că acuzaţiile de spionaj împotriva lor, prezentate în limbaj diplomatic drept „activităţi incompatibile cu statutul lor diplomatic”, sunt „lipsite de fundament” şi a anunţat că Rusia şi rezervă dreptul de a lua măsuri de retorsiune. Andreev a mai adăugat că Varşovia şi Rusia nu au rupt relaţiile: „Ambasadele rămân, ambasadorii rămân”.

Anterior în cursul zilei, serviciile poloneze de contraspionaj (ABW) au anunţat că au identificat 45 de diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj şi au cerut Ministerului de Externe să îi expulzeze.

Agenţia de securitate internă a stabilit o listă cu 45 de persoane care lucrează în Polonia sub acoperirea unor activităţi diplomatice (...) şi care desfăşoară de fapt o activitate de spionaj împotriva Poloniei, dar şi împotriva aliaţilor noştri”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al ABW, Stanislaw Zaryn. Lista „include ofiţeri ai serviciilor speciale ale Federaţiei Ruse şi persoane care colaborau cu ei”, a adăugat el.


Comentarii Facebook