Vrei să IEȘI în weekend? Consultă VREMEA pe trei zile

 

Vremea se menţine mai caldă decât în mod obişnuit în regiunile sudice. Cerul va fi schimbător – adică intervalele cu soare vor alterna cu cele cu nori. 

 

Sunt aşteptate şi ploi şi descărcări electrice, local în Carpaţii Orientali şi Meridionali şi mai puţin în sudul şi centrul ţării. În rest, ploile sunt rare. Vântul va sufla slab până spre moderat, iar temperaturile maxime sunt între 22 de grade în nordul Moldovei şi în estul Transilvaniei şi 33 în Lunca Dunării.

 

În Capitală, soarele domină ziua de vară, dar spre seară cerul se înnorează, iar temporar şi sunt condiţii de ploaie scurtă. Temperatura maximă va fi de 31...32 de grade. 

 

MUNTE

La munte, vremea va fi uşor instabilă în aceste două zile, adică ploile vin şi trec, din când în când. Este vorba despre dezvoltări noroase specifice după-amiezelor de vară... după ce în prima parte a zilei este cald şi mult soare. Aşadar mai ales după-amiaza şi seara sunt aşteptate averse locale şi descărcări electrice, astăzi mai ales în Carpaţii Orientali şi Meridionali, iar mâine în aproape toate masivele. Vântul va sufla slab, când şi când moderat, mai ales în timpul ploilor. Temperatura aerului, în limite normale pentru ultima decadă a lunii august, rămâne la maxime în jur de 20...22 de grade în staţiunile de pe Valea Prahovei şi din Munţii Apuseni şi cel mult 14...15 grade pe Varful Toaca din Ceahlău.

 

MARE

Weekend cu vreme bună la mare – astăzi soarele împarte cerul cu nori cumulus de vreme bună şi abia după căderea serii cerul se înnorează, dar nu sunt anuţate ploi consistente. Briza se simte peste zi, dar atât cât să facă atmosfera de vacanţă şi mai plăcută. Sub aspect termic, o zi caldă, cu maxime ce ajung şi la 30 de grade. Apa mării rămâne în continuare caldă, o temperatură cuprinsă între 24 şi 26 de grade. Duminică, nori mai mulţi vor fi şi la mare, dar e rost şi de soare. Sunt şi condiţii de ploaie, însă dacă vor fi averse aceastea vor fi scurte şi pe suprafeţe restrânse. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 27 si 29 de grade.

 

REGIUNI

Regiunile intracarpatice au parte de soare, dar şi de ploi scurte de vară. Concret, în Transilvania, dar şi la munte, mai ales după-amiaza şi seara, pe arii restrânse vor fi ploi şi descărcări electrice, iar în rest predomină soarele. Maximele termice se opresc la 24 de grade în depresiuni şi ajung la 31 de grade în Câmpia de Vest.

 

În sud, vremea este mai caldă decât în mod obişnuit - cu 3...4 grade peste medii. Maximele de astăzi sunt de 31 de grade la Craiova, 30 la Piteşti, 33 de grade la Giurgiu şi Călăraşi şi 31 de grade în Buzău. Cerul va fi variabil, cu înnorări şi ploi scurte, de vară, la deal şi la munte, iar după căderea serii pe arii restrânse şi la şes.

 

În Dobrogea, încă o zi frumoasă şi caldă de august. Soarele este la datorie şi împarte ziua cu norii de vreme bună, iar vântul va sufla de la slab la moderat. La amiază vor fi 29 de grade în Constanţa şi 31 la Tulcea.

 

În Moldova, cer schimbător şi ploi de scurtă durată şi descărcări electrice în special în apropierea munţilor. Temperaturile sunt în jurul mediilor climatologice... uşor PESTE în sud... maxime de 30 de grade la Galaţi, 27 în Bacău, 28 de grade la Iaşi şi 24 de grade la Piatra Neamţ. Cel mai răcoare va fi la Suceava, 22 de grade.

 

VREMEA PE 2 ZILE

Duminică, vremea va fi uşor instabilă mai ales în zonele montane şi în dealurile subcarpatice. În aceste zone vor fi înnorări temporare şi local vor cădea averse şi descărcări electrice. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse în special în centru şi est. Vântul va fi slab până spre moderat, cu intensificări de scurtă durată în timpul averselor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22...23 de grade în nordul Moldovei şi estul Transilvaniei şi 32...33 de grade în sudul Olteniei şi al Munteniei.

 

În Capitală ar putea să plouă slab, mai ales în primele ore ale zilei, apoi soarele se arată printre nori şi temperatura creşte până spre o maximă de 31 de grade.

 

Ultima săptămână calendaristică de vară debutează cu furtuni şi... caniculă! Sub influenţa unei mase de aer ce vine dinspre Marea Mediterană, vremea se încălzeşte, iar instabilitatea atmosferică se accentuează. Astfel în regiunile sudice ajungem să vorbim din nou de caniculă, iar în vest, centru şi nord norii se adună şi mai ales după-amiaza şi seara cad averse, cu tunete, fulgere şi vânt. Sunt condiţii de grindină şi mai ales la munte cantităţile de apă ajung să fie însemnate. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 de grade la Suceava şi 35...36 de grade în mai multe localităţi din Câmpia Română, printre care: Alexandria, Craiova, Giurgiu şi Călăraşi.

 

Caniculă luni după-amiază şi în Capitală. Sub soarele arzător şi sub influenţa aerul cald mediteranean, temperatura creşte de la 18...20 de grade în zori până la 34...35 de grade la amiază.

Comentarii Facebook