Vezi cum sa mananci corect! Citeste sfatul psihologului


Alimentatia este in stransa legatura cu sanatatea emotionala, avertizeaza psihologul Elena Ceciu, Food Psychology Coach. Foamea permanenta si poftele alimentare ar putea ascunde nevoia de iubire, odihna sau liniste.


Daca esti genul care mananca repede, ar trebui sa ai o atitudine mai relaxata si sa te calmezi, nu numai la masa, ci si in viata.

Unica.ro a prezentat sfaturile psihologului Elena Ceciu pentru femeile care tin cura de slabire:

1. Mananca relaxata, fiind atenta la detalii si intr-o companie placuta. Cand iei masa e bine sa nu te uiti la televizor si sa nu te gandesti la munca sau alte probleme. Toate acestea sunt utile pentru a dezvolta o relatie "hranitoare" cu mancarea.

2. Ca sa nu mananci mai mult decat ai nevoie, foloseste farfurii mici. Conform psihologului, evaluarea cantitatii de mancare nu o face stomacul, ci o fac ochii. Daca pui o portie mica intr-o farfurie mare ti se va parea ca mananci putin si ca nu te saturi.

3. Cand iti stabilesti un scop, stabileste si anumite recompense. De pilda, daca ai reusit sa pierzi un numar de kilograme intr-o anumita perioada, la sfarsit iti poti oferi o recompensa – o prajitura, o inghetata, cartofi prajiti - dar cu o singura conditie: sa nu ai remuscari dupa ce te-ai delectat cu ceva dulce.

4. Cand constati ca mananci prea repede si nu te poti controla, opreste-te cateva minute, respira adanc si uita de griji. Daca iti e foame in continuare, reia masa, daca nu, opreste-te.  

Comentarii Facebook