Un medicament scos din uz ar putea fi soluția pentru una dintre marile probleme de sănătate


Potrivit unor noi studii, thioridazina, ar putea di soluția pentru rezolvarea uneia dintre cele mai mari probleme din sănătatea publică din ziua de azi, rezistența la antibiotice a unor bacterii din grupa stafilococilor.

Medicamentul a fost folosit pentru tratarea schizofreniei, însă psihiatrii au renunțat la folosirea acestuia din cauza potențialelor efecte secundare.

În 2008, cercetătorii de la Universitatea Danemarcei de Sud au arătat că medicamentul poate fi o armă eficientă împotriva tulpinilor de Staphylococcus aureus rezistente la antibiotice.

Sporirea rezistenţei bacteriilor la antibiotice este o ameninţare gravă în lumea contemporană, deoarece se răspândeşte rapid, făcând ca infecţiile să nu mai poată fi vindecate prin tratamante cu antibiotice cândva utilizate cu succes.

În sudul Europei, 25-50% dintre locuitori prezintă rezistenţă la stafilococi; în ţările scandinave proporţia e de numai 5%, dar riscă să crească.

În acest context, căutarea unor noi medicamante care să combată infecţiile cu bacterii rezistente este la ordinea zilei.

Până acum, se ştia doar faptul că thioridazina poate distruge stafilococii, în condiţii de laborator, dar acum oamenii de ştiinţă au descifrat şi mecanismul ei de acţiune. Rezultatele au fost publicate în jurnalul PLOS ONE.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook