Un medicament foarte răspândit mărește durata vieții



Un nou studiu arată că o pastilă folosită împotriva diabetului are o serie de efecte anti-îmbătrânire și le prelungește viața șoarecilor.

Oamenii de știință sunt de părere că medicamentul, cunoscut sub denumirea de meformină, imită efectele restricției calorice extreme.
Cercetătorii cred că acest regim, ce implică o dietă cu foarte puţine calorii, promovează o îmbătrânire sănătoasă.

Rafael de Cabo de la National Institute on Ageing din Baltimore, SUA, afirmă că restricţia calorică a dus la prelungirea vieţii animalelor de laborator. Cercetătorii din echipa sa încearcă acum să identifice intervenţii, precum un medicament, care să imite aceste efecte, scrie Descoperă.ro.

Metformina este unul dintre cele mai răspândite medicamente pentru diabetul de tip 2, boală care afectează în special persoanele cu vârste mai mari de 40 de ani. Medicamentul este folosit pentru a trata sindromul metabolic, o combinaţie de diabet, hipertensiune şi obezitate.

Studii mai vechi arată că metformina poate prelungi durata de viaţă a unor organisme simple, de pildă viermii, însă cercetările efectuate pe muşte şi pe mamifere au oferit rezultate contradictorii.

Oamenii de ştiinţă au dat una din cele două doze diferite de metformină unor şoareci de sex masculin de vârstă mijlocie şi au descoperit că dozele mici prelungeau durata de viaţă cu 5% şi amânau totodată apariţia bolilor asociate îmbătrânirii. În schimb, doza mare de metformină era toxică şi reducerea durata de viaţă a şoarecilor.

Dr. de Cabo afirmă că este nevoie de alte cercetări pentru a afla dacă metformina influenţează durata vieţii umane şi sănătatea noastră.

Aceste rezultate sunt foarte promiţătoare şi este nevoie să fie verificate şi la oameni cu ajutorul studiilor clinice”, a comentat cercetătorul.

Citește mai multe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook