Un deputat vrea să scoată Religia din programa școlară obligatorie. Vezi ce materie ar putea să-i ia locul




Deputatul Remus Cernea a propus scoaterea Religiei din lista de materii obligatorii, transformând-o într-una facultativă, pe care elevii o vor învăța doar în cazul în care părinții solicită acest lucru în scris.

În locul acestei materii, Cernea propune introducerea Eticii în programa școlară obligatorie.

Remus Cernea a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că a realizat un proiect de lege ărivind modificarea articolului 18 din Legea Educaţiei Naţionale numărul 1/2011, care se referă la studiul Religiei.

"Planurile-cadru ale învăţământului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ disciplina Etică drept disciplină şcolară, parte a trunchiului comun. Programa disciplinei Etică va consta îndeosebi în prezentarea principalelor doctrine şi valori morale de inspiraţie filosofică, ştiinţifică ori religioasă ale umanităţii, conform puterii de înţelegere a elevilor specifice fiecărei perioade de şcolarizare. Scopul disciplinei Etică este de a cultiva spiritul critic, raţionalitatea şi empatia în măsură să dezvolte un aparat critic de judecată morală propriu fiecărui elev", a declarat Remus Cernea, potrivit Mediafax.

Politicianul a precizat că elevii vor putea studia Religia în continuare, însă doar ca materie facultativă şi numai la solicitarea scrisă a părinţilor, ori a elevilor care au împlinit vârsta de 16 ani.

"Elevilor aparţinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor, li se asigură dreptul constituţional de a participa la ora de Religie, ca disciplină facultativă, conform confesiunii proprii, la solicitarea scrisă a părinţilor ori a acelora dintre elevi care au împlinit vârsta de 16 ani. Nimeni nu poate fi obligat să asiste la orele facultative de religie împotriva voinţei sale ori fără a exista o cerere expresă", a explicat deputatul Cernea.

Deputatul a subliniat că la Religie nu vor fi acordate note, ci doar calificative, care nu vor fi luate în considerare la media generală.

Comentarii Facebook