Ucigașul nevăzut: Bacteria care ucide peste 50% din pacienții infectați


Tot mai mulți pacienți suferă de infecții cauzate de bacterii rezistente la toate sau aproape toate antibioticele.

Încă de când oamenii au dezvoltat antibioticele, bacteriile au început să dezvolte rezistenţă la ele. Pe măsură ce aceste microorganisme s-au extins, medicii au fost nevoiţi să recurgă la ultimele antibiotice disponibile care, de obicei, se păstrau pentru cazurile în care alte tratamente nu dădeau rezultate.

Când bacteriile devin rezistente la aceste medicamente, doctorii nu mai au alte opţiuni de tratare. Unul dintre grupurile de bacterii care provoacă boli umane şi care au dezvoltat rezistenţă la antibiotice este Enterobacteriaceae care include E. coli şi Klebsiella. Ca grup, ele sunt numite Enterobacteriacee rezistenţă la carbapenem, sau CRE. Specialiştii americani, în schimb, le-au botezat „bacterii de coşmar”.

Bacteriile sunt peste tot, însă mare parte dintre ele sunt inofensive. În intestine, de exemplu, este firesc să găsim aceste bacterii enterobacteriacee sănătoase, dar atunci când ele infectează alte părţi din corp, ca vezica sau sângele, pot cauza boli.

Bacteriile CRE sunt şi mai periculoase tocmai pentru că nu pot fi distruse de antibioticele obişnuite. Mai mule, ele pot determina şi alte bacterii să capete această caracteristică.

Citește continuarea pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook