Trei decese si alte zece cazuri confirmate de gripa AH1N1 in Romania. Vezi ce sfaturi dau medicii!

Potrivit datelor Ministerului Sanatatii, in perioada 15-18 ianuarie au fost inregistrate trei decese la persoane infectate cu virusul gripal AH1N1.

 

Potrivit statisticilor Ministerului, 13 cazuri de infectii cu virusul AH1N1 au fost confirmate pana acum, dar trei persoane au decedat. Este vorba un barbat in varsta de 61 ani din judetul Iasi care a calatorit in afara tarii si de doua persoane de sex feminin, de 29 ani (Iasi) si respectiv 23 ani (Prahova).

 

"Precizam ca niciuna dintre aceste persoane nu au fost vaccinate impotriva gripei, desi se incadrau in grupele cu risc crescut de a dezvolta gripa sau complicatii ale acesteia", se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

 

Specialistii sustin ca vaccinarea este singura metoda eficienta de prevenire a imbolnavirilor prin gripa si recomanda persoanelor care se afla in grupele cu risc crescut sa se adreseze medicului de familie pentru imunizare.

 

Medicii sustin ca populatia trebuie sa respecte urmatoarele reguli de igiena pentru prevenirea imbolnavirilor respiratorii:

-spalarea permanenta cu apa si sapun a mainilor
-folosirea batistelor pentru stranut sau tuse
-evitarea zonelor aglomerate
-respectarea unui regim de viata sanatos–alimentatie bazata pe legume si fructe, odihna si mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse)
-adoptarea unei tinute vestimentare de protectie impotriva frigului.

 

Pentru prevenirea aparitiei formelor severe de imbolnavire, specialistii recomanda tuturor persoanelor care prezinta simptome de boala – febra, rinoree, tuse, dureri de cap, dureri musculare si/articulare- sa se prezinte la medicul de familie pentru consult si tratament adecvat.

Comentarii Facebook