TRAIAN BĂSESCU, despre Facebook la ICEE FEST: Internetul trebuie lăsat liber

 

Preşedintele României, Traian Băsescu, a intrat ]n dialog cu susţinătorii săi de pe pagina Facebook ”Alături de Preşedintele Nostru” și a vorbit despre libertatea Internetului.

 

În general, tot ce e pe pagina mea de Facebook e produs original cu excepţia când cei patru tineri - una este fii-mea, Ioana - ideea acestei pagini a venit anul trecut, în campanie - au găsit ei numele ăsta. Ca să o accesez e prea lung numele şi e destul de lung titlul. Ce mi-a plăcut foarte mult a fost că a existat posibilitatea să dau un mesaj direct, să am un feedback imediat, dar recunosc, nu am timp zilnic să trimit mesaje, dar mă tot toacă Ioana la cap să trimit nişte poze. Cele mai de succes sunt cele în care apar cu nevastă-mea, sunt sute de mii de accesări. Soţia, tot o pisicuţă. Asta e....”

 

”Nu-mi plac feedback-urile vulgare, dar cele negative le iau ca atare. Nu trebuie să te fereşti de el. Cel mai interesant la Facebook este că lucrurile sunt măsurabile. Chiar Facebook îşi face propria lor evaluare, dacă vezi un mesaj care nu e accesat, vezi imediat. Am acasă, indiferent la ce oră săsesc, cinci câini. Doi de rasă şi trei maidanezi. Câinii de rasă nu se deranjează la 1-2 noaptea, dar câinii ăştia foşti vagabonzi, vin, le dau nişte biscuiţei pentru căţei şi sunt recunoscători. M-am gândit să pun nişte poze cu el. Amintindu-mi însă că am fost un adversar al maidanezilor, am fost la eutanasiere, am crezut că voi fi considerat ipocrit. Măcar cu Corcodel voi pune.

 

Sunt adeptul unei prese absolut libere, nu am fost niciodată în favoarea reglementării presei, se va autoreglementa ea. În momentul ăsta presa oferă ceea ce consumă publicul românesc. Internetul trebuie să fie liber. Mass-media este mult mai pervertită, e dependentă de patroni. În 2009, toate trusturile erau împotriva mea. Singura zonă în care m-am putut exprima a fost în mediul virtual. A fost o singură televiziune care m-a primit în campanie, OTV. Eram blocat pe toate trusturile private. În modul virtual nu trece printr-o cititoare de prompter sau printr-un analist. Aşa cum te exprimi, aşa trece. Este singurul mediu în care eşti ca şi dezbrăcat, aşa cum vorbeşti, aşa se duce mesajul. Cred că mediul virtual trebuie lăsat nereglementat. Dacă nu eram la Facebook aş fi venit la costum. Am venit ca în campanie.

 

Mai pun câte un comentariu. Nu vă spun că apoi o să-l înjuraţi tot timpul. Îl am pe cel personal, cel în care întrebam de ce eşti supărat pe preşedintele tău, dar pe care nu am mai primit niciun mesaj din 12 decembrie.

 

Cred că în primul rând, Facebook-ul este un mijloc neconvenţional de comunicare. Dar mie nu-mi poate reproşa nimeni că sunt un preşedinte convenţional. Sunt un preşedinte-jucător. În mod real, sunt mai tânăr decât sunt ca vârstă. Am avut la un moment dat.... m-am întrebat, n-oi fi prea în vârstă pentru mediul ăsta? Nu, dacă mă simt bine.

 

Un stat care vrea să ia datele personale, nu trebuie să se chinuie cu oameni inteligenţi să le ia de pe internet, le poate lua de la casa de pensii, de la starea civilă. Fac asta colegii noştri hackeri.

 

Pe Facebook mi se atrage atenţia că am abandonat mesajul naţional, ceea ce a fost o greşeală. Eu l-am considerat implicit. Reacţia mea a fost să revin la o tuşă de mesaj naţional.

 

Este o poveste cu întoarcerea către ruşi. Eu nu cred că există oameni politici responsabili care ar mai dori o întoarcere către CSI. Ce este cert, sunt oameni în România care profită de această răceală, ostilitate în mesaje - şi le vedeţi la Vocea Rusiei în continuu - este post de stat - există oameni politici, de presă, care preiau mesajele de acolo, nu neapărat pentru că sunt anti-occidentali, ci pentru că le convin. Nu cred că România mai are drum înapoi. Drumul consolidat spre lumea occidentală este ireversibil”, a spus Traian Băsescu, conform realitatea.net.

Comentarii Facebook