Traian Băsescu a renunțat la avionul prezidențial și va închiria un avion charter

 

Preşedintele Traian Băsescu a reziliat contractul cu TAROM și a renunțat la aeronava prezidențială. 

 

Rezilierea a venit după scandalul de la finalul lunii martie dintre Traian Băsescu și ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

 

Contractul este reziliat în acest moment. TAROM nu mai are nicio obligaţie faţă de Administraţia Prezidenţială”, a explicat, pentru Gândul, Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Administraţie al TAROM.

 

Relu Fenechiu a declarat în luna martie că este inadmisibil ca aeronava prezidențială să coste bugetul 7 milioane de euro, anual. 

 

Mi s-a părut atât de necinstit faptul că se spunea public: ”cheltuim şapte milioane de euro pe an ca să meargă preşedintele cu el”, cam acesta a fost mesajul. Păi, asta e o minciună, avionul acela, atât costă întreţinerea lui indiferent ce faci cu el. (...) Acel avion, în lipsa deciziei de a fi vândut, stătea în hangar cu aceste costuri. Faptul că atunci când aveam deplasări îl închiria Preşedinţia îi mai aducea un ban, altfel costurile tot erau pentru acel avion”, a afirmat Traian Băsescu.

 

Eu am următoarea problemă care ţine chiar de exercitarea mandatului. Spre exemplu, dacă în timp ce sunt la un Consiliu, Doamne fereşte, în România apare un dezastru. Ce fac? Spun că eu nu pot veni pentru că aştept la ora 20.00 cursa TAROM? Este nepermis pentru un preşedinte care are atribuţiunile pe care le are Preşedintele României. Deci preşedintele României trebuie să fie capabil ca, unu, pe timpul zborului să aibă comunicaţiile pe avion, pentru că oricând se poate întâmpla ceva în NATO, cu trupele din teatrele de operaţii, oricând poate fi un dezastru. Preşedintele trebuie să fie în măsură să plece imediat spre ţară dacă apare un dezastru, o catastrofă, un cutremur, un eveniment. Nu poţi să spui pe urmă românilor ştiţi, nu am putut să vin să institui starea de urgenţă, să dau Armatei dispoziţiile care trebuiau date, să mobilizez structurile de securitate pentru că nu am avut avion decât peste opt ore. Aşa ceva niciun preşedinte nu poate justifica”, a afirmat Băsescu.

 

Acum, Administrația prezidenșială va închiria un avion charter la fiecare deplasare în străinătate.

Comentarii Facebook