Duminica 11 Aprilie

Tehnologia care te face să te crezi mai deștept decât ești cu adevărat. O folosești zilnicPotrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Yale, din Statele Unite ale Americii, arată că motoarele de căutare online îi fac pe oameni să creadă că sunt mai inteligenți decât sunt în realitate.

Sergey Brin, cofondator al grupului Google, îşi dorea ca "Google să devină a treia jumătate a creierului uman". În loc să facă să crească masa cerebrală, motoarele de căutare online le dau oamenilor iluzia că sunt mai inteligenţi, potrivit acestui studiu ce a fost publicat în luna martieinformează slate.fr, citat de descopera.ro.

Cercetătorii au realizat mai multe experimente pe două grupuri de participanţi, însă doar primul dintre cele două grupuri avea acces la internet.

Obiectivul studiului nu a vizat testarea cunoştinţelor voluntarilor în diverse domenii, ci a constat în evaluarea încrederii pe care utilizatorii o aveau în capacitatea lor de a răspunde corect la tot felul de întrebări.

În fiecare experiment, participanţii care aveau acces la internet au dovedit o încredere mai mare în capacitatea lor de a răspunde la întrebări, chiar şi în cazurile în care nu găseau răspunsurile dorite, deşi au căutat online acele informaţii.

Potrivit autorilor studiului, accesul nu la o pagină de internet anume, ci la un motor de căutare online favorizează acest exces de încredere în propriile capacităţi intelectuale.

"Devine mai uşor să confundăm propriile cunoştinţe cu informaţiile afişate de sursa externă (internet). Atunci când oamenii sunt lăsaţi pe cont propriu, este posibil ca ei să nu îşi dea seama cât de multe lucruri nu cunosc şi cât de mult sunt dependenţi de internet", a explicat Matthew Fisher, doctorand la Universitatea Yale, coordonator al studiului.

Unul dintre co-autorii cercetării, Frank Keil, este de părere că "efectul cognitiv ce apare atunci când o persoană se află «în modul de căutare» pe internet ar putea fi atât de puternic încât oamenii se simt mai inteligenţi, chiar şi atunci când căutările lor pe internet nu dezvăluie nimic".

Comentarii Facebook