Taxa de poluare incalca legislatia europeana, a decis Curtea de Justitie de la Luxemburg

Curtea de Justitie de la Luxemburg a decis,la cererea Tribunalului Gorj, ca taxa de poluare, inclusiv cea modificata in decembrie 2009, este contrara dreptului european.

 

Potrivit Mediafax, Tribunalul Gorj a adresat Curtii de Justitie a UE mai multe intrebari legate de compatibilitatea legislatiei romanesti cu cea europeana. Tribunalul a avut pe rol o cauza in care un cetatean roman a cerut inapoi taxa de poluare platita pentru un autotursim cumparat din Germania.

 

Curtea UE aminteste ca legislatia romaneasca are ca efect faptul ca autovehiculele de ocazie importate si caracterizate printr-o vechime si o uzura importante sunt supuse, in pofida aplicarii unei reduceri mari a cuantumului taxei pentru a tine seama de deprecierea lor, unei taxe care se poate apropia de 30% din valoarea lor de piata, in timp ce vehiculele similare puse in vanzare pe piata nationala a vehiculelor de ocazie nu sunt in niciun fel grevate de o astfel de sarcina fiscala. In aceste conditii, reglementarea mentionata are ca efect descurajarea importarii si punerii in circulatie in Romania a unor autovehicule de ocazie cumparate din alte state membre.

Comentarii Facebook