Substante chimice care pot afecta fertilitatea descoperite in produse Adidas, Calvin Klein, H&M sau Lacoste

Organizatia Greenpeace a anuntat ca au fost depistate urme de substante chimice care pot afecta fertilitatea in produsele a 14 mari firme de imbracaminte.

 

Potrivit Agerpres, printre marcile mentionate de Greenpeace se numara Adidas, Uniqlo, Calvin Klein, Li Ning, H&M, Lacoste, Converse si Ralph Lauren.

 

Reprezentantii ONG-ului au cumparat din 18 tari astfel de produse, fabricate in China, Vietnam, Malayezia si Filipine, si au depistat substante chimice care pot fi periculoase. "In doua treimi din esantioane au fost detectati etoxilati de nonilfenol (NPE)", a declarat la o conferinta de presa, la Beijing, Li Yifang, reprezentant al Greenpeace.

 

Etoxilatii de nonilfenol sunt folositi ca detergenti, dar, evacuati în canale, ei se descompun in nonilfenol, un subprodus foarte toxic. "Nonilfenolul este un element de perturbare hormonala", a spus Li, precizand ca acesta poate contamina lantul alimentar, acumulandu-se in organismele vii si amenintandu-le fertilitatea, sistemul de reproducere si cresterea. Ea spune ca astfel de substante sunt deversate in tarile in care se fabrica produsele, dar si in alte zone.

 

Foto: agerpres.ro

Comentarii Facebook