Stresul te poate ucide. Vezi ce spun cercetătorii

 

 

Potrivit oamenilor de știință, o genă a stresului poate cauza un risc mult mai mare de deces cauzat de atac de cord sau alte boli ale inimii.

 

Pacienţii suferinzi de probleme de inimă care deţin această genă au cu 38% mai multe şanse de a suferi de un atac de cor sau de a deceda. Aşadar, studiul vine să indice faptul că stresul ar putea creşte în mod direct riscul de apariţie a problemelor de inimă, scrie descoperă.ro. 

 

O echipă de cercetători de la Universitatea Duke au analizat schimbarea unei singure litere din ADN-ul genomului uman, care a fost asociată cu o mai mare vulnerabilitate la stres.

 

Oamenii de știință au constatat că pacienţii care aveau această schimbare genetică prezentau un risc cu 38% mai mare de a suferi de atac de cord sau alte boli cardiovasculare. Rezultatele au rămas acelaşi chiar şi după ce oamenii de ştiinţă au luat în calcul şi alţi factori precum vârsta, obezitatea sau fumatul. 

 

În urma studiului, savanții spun că tehnicile de management al stresului şi terapia medicamentoasă ar putea reduce bolile de inimă şi decesele. 

 

Dr. Redford Williams, director la Behavioural Medicine Research Center din cadrul Duke University School of Medicine, susţine că acest studiu reprezintă un prim pas spre descoperirea variantelor genetice specifice oamenilor care au un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare. 

 

Acesta este un pas înainte spre ziua în care vom fi capabili să identificăm, pe baza genotipului, oamenii care au un risc crescut de boli de inimă. Acesta este un pas şi spre medicina personalizată special pentru fiecare pacient suferind de boli de inimă”, a declarat Williams. 

 

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook