Stai mai mult de 4 ore pe scaun zilnic? Vezi cum îți este afectat organismul


Potrivit oamenilor de știință, există o strânsă legătură între statul pe scaun pentru mai multe ore pe zi și o serie de probleme medicale, printre care obezitatea și sindromul metabolic (o combinaţie de tulburări care au ca urmări creşterea presiunii arteriale, majorarea nivelului de zahăr din sânge, apariţia grăsimii corporale excesive în jurul taliei şi a nivelurilor anormale de colesterol).

Mai mult, studiile au indicat că statul pe scaun pentru perioade lungi de timp creşte riscul de deces provocat de boli cardiovasculare şi cancer.

Un studiu recent a comparat adulţi care îşi petreceau mai puţin de 4 ore pe zi aşezaţi în faţa televizorului sau a altor ecrane cu alţi adulţi care făceau asta zilnic, pentru mai mult de 4 ore. La finalul cercetării s-a constatat că aceştia din urmă aveau:

1. Un risc de deces din orice cauză cu 50% mai ridicat.

2. Un risc de apariţie a evenimentelor asociate cu bolile cardiovasculare (dureri în piept, atacuri de cord) cu aproximativ 125% mai ridicat decât ceilalţi participanţi.

Statul în fund în faţa televizorului nu reprezintă singura problemă. Specialiştii au explicat că şi statul jos la birou dar şi şofatul timp îndelungat poate avea aceleaşi efecte ca statul jos în faţa televizorului. Mai mult, se pare că realizarea exerciţiilor fizice de câteva ori pe săptămână nu compensează semnificativ statul jos pe scaun sau canapea pentru mai bine de 4 ore pe zi.


Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook